Priče > Biznis

Od 5. marta e-usluge za prijave na jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Ko ima dozvolu za rad u Beogradu moći će preko ID-a da ima dozvolu i za Tiranu i za Skoplje

Izvor: K1info

02/03/2024 > 11:49

podeli vest:

Od 5. marta e-usluge za prijave na jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od 5. marta građanima biti dostupne elektronske usluge za prijavu radnika na jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, preko portala e-uprave.

Vučić je tokom obraćanja iz Predsedništva istakao da će pored toga građani imati identifikacioni broj i dozvolu za slobodan pristup tržištu rada koja će važiti dve godine.

- Dakle, onaj ko ima dozvolu za pristupu tržištu rada u Beogradu, može odmah samo uz korišćenje identifikacionog broja, da dobije dozvolu i da radi i u Tirani, i u Skoplju i obrnuto. To je deo onog regionalnog tržišta i ovih reformi koje su važne - rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na strane investicije i rekao da očekuje da će i ove godine nastaviti da rastu i da će premašiti cifru od pet milijardi evra.

- Mi smo imali četiri milijarde i 522 miliona evra u prošloj godini, sada imamo mnogo više, za 300 miliona više u prva dva meseca, nego u prošloj godini (u periodu od dva meseca). Naravno to zavisi od toga kada koja investicija stigne i kako stigne - naveo je on.

Dodao je da je to dobar rezultat u poređenju sa zemljama iz regiona, koje su značajno bogatije od Srbije, ali imaju manje investicije.

- Recimo Rumunije je imala 7,5 milijardi evra, Bugarska 3,7 milijardi, to pokazuje da rezultat Srbije zaista nije loš. Mađarska je na 5,3 milijardi evra, a Slovenija 1,2 milijarde - rekao je on.

Vučić je rekao i da januarski BDP iznosi 3,8 odsto, što je izuzetno velika brojka za evropske uslove.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

 

- Mora da bude mnogo više i zato molim Savet za BDP da radi punim kapacitetom, da ne razmišlja o tome ko će da bude ministar, da ne brinu o sebi nego o državi i da razmišljaju o tome kako da se odnose prema građanima - rekao je on.

Kada je reč o rezervama gasa, Vučić je istakao da u ovom trenutku imamo 548 miliona kubnih metara i naglasio da procenjuje da će se tokom nadolazećih godina ponovo javiti kriza na gasnom tržištu.

On je dodao da sa druge strane sa naftom ima mnogo problema.

- Zbog volatilnosti tržišta, zbog Huta, Crvenog mora i svega drugog. To sa nama nema nikakve veze, ali kotacije u Mediteranu rastu i da nismo imali taj problem sa naftom, inflacija bi bila niža od 5,5 odsto, a inače fleš procena za februar mesec je da je na nivou od 5,5 odsto, u januaru je bila 6,4 odsto i inflacija će nastaviti da pada - rekao je on.  

 

 

 

Ostavite komentar