Priče > Biznis

Sledeće sedmice ne LETITE ZA NEMAČKU: Zemaljsko osoblje Lufthanze štrajkuje u utorak

U Nemačkoj su od početka ove godine radnici u vazdušnom saobraćaju, javnom gradskom prevozu i na železnici održali niz štrajkova

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

18/02/2024 > 18:00

podeli vest:

Sledeće sedmice ne LETITE ZA NEMAČKU: Zemaljsko osoblje Lufthanze štrajkuje u utorak
Foto: Pexels.com


Zemaljsko osoblje nemačke avio-kompanije Lufthanza nastaviće u utorak štrajk, tražeći povećanje plata, saopštio je danas sindikat Verdi.

Sindikat je naveo da će štrajk koji će trajati do srede obuhvatiti aerodrome u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu, Dizeldorfu, Kelnu i Štutgartu. 

Zemaljsko osoblje je među nekoliko grupa radnika Lufthanze za koje su u toku pregovori za usaglašavanje kolektivnog ugovora, preneo je Rojters.

Sindikat Verdi zahteva povećanje plata od 12,5 odsto za 25.000 radnika zemaljskog osoblja Lufthanze ili povećanje od najmanje 500 evra mesečno za period od 12 meseci, kao i jednokratnu isplatu u iznosu od 3.000 evra za ublažavanje posledica inflacije. 

U Nemačkoj su od početka ove godine radnici u vazdušnom saobraćaju, javnom gradskom prevozu i na železnici održali niz štrajkova, tražeći povećanje plata i bolje uslove rada.

Štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze početkom februara izazvao je otkazivanje 900 od 1.000 planiranih letova, čime je bilo pogođeno oko 100.000 putnika.

 

Ostavite komentar