Vesti > Svet

Više cene KAKAA i ŠEĆERA utiču na poskupljene SLATKIŠA: Holanđani zabrinuti zbog ČOKOLADNIH slova i KEKSIĆA

Ovi proizvodi će ove godine da budu skuplji za oko 10 do 15 odsto

Izvor: K1info/Tanjug

15/08/2023 > 20:07

podeli vest:

Više cene KAKAA i ŠEĆERA utiču na poskupljene SLATKIŠA: Holanđani zabrinuti zbog ČOKOLADNIH slova i KEKSIĆA
Foto: Unsplash.com/Freepick


Više cene kakaa i šećera uticale su na znatno poskupljenje čokolade i slatkiša. Kako se bliži kraj leta, proizvođači počinju da stvaraju zalihe poslastica poput čokoladnih slova i pepernoten kolačića koji se tradicionalno prodaju za holandski narodni praznik Sinterklas početkom decembra.

Potrošači mogu očekivati da će ove godine platiti mnogo više za ove poslastice zbog velikog povećanja cena kakaa i šećera.

Proizvođač čokolade Droste saopštio je da će čokoladna slova ove godine biti skuplja za oko 10 do 15 odsto. Uključujući prošlogodišnja povećanja cena, potrošači će sada plaćati do 30 odsto više nego u periodu pre napada  Rusije na Ukrajinu čime je izazvana ogromna inflacija.

- To je jednostavno neophodno. Plaćamo 50 odsto više za kakao, našu glavnu sirovinu, i 25 odsto više za šećer - rekao je komercijalni direktor Drostea Bernard Brumelar.

Povrh toga, kompanija se suočava sa većim troškovima energije, pakovanja, transporta i rada, kao i svi ostali.

Direktor i vlasnik kompanije za proizvodnju keksa "Van Delft Biscuits", Oskar de Lange, navodi slične probleme.

Foto: Pixabay.com

 

- Verujem da će kolačići pepernoten ove godine za potrošače poskupeti za oko 20 odsto - rekao je on.

To znači da će se cena kese ove vrste kolačića sa čokoladom od jednog kilograma, na primer, približiti iznosu od pet evra. De Lange, međutim, nije previše zabrinut za brojke koje govore o prodaji. Prodaja uskršnjih jaja ove godine, na primer, nije opala iako je kesa od kilograma prvi put prodata za preko pet evra.

- Potrošači neće kupiti manje, uprkos ceni od 5,49 evra za kesu. Praznici poput Uskrsa i Sinterklasa su ipak jednom godišnje i tu je uključeno mnogo osećanja i emocija - rekao je De Lange.

Cene kakaoa na njujorškoj berzi su na najvišem nivou u više od deset godina.

- Cene su blizu prethodnog vrhunca iz 2011. godine. Ovde su važni faktori nepovoljni vremenski uslovi i prognoze žetve u glavnim proizvodnim područjima - rekao je za NOS ekonomista prehrambenog sektora ING, Tijs Geijer.

Ostavite komentar