Priče > Biznis

BEZGOTOVINSKO PLAĆANJE je BRŽE i LAKŠE: Kakav BENEFIT imaju potrošači koji koriste KARTICE?

Direktor prodaje kompanije Payten Branislav Popović kaže da je sve više mesta gde je obezbeđen prihvat platnih kartica

Izvor: K1info/Tanjug

18/10/2023 > 19:13

podeli vest:

BEZGOTOVINSKO PLAĆANJE je BRŽE i LAKŠE: Kakav BENEFIT imaju potrošači koji koriste KARTICE?
Foto: Freepik.com


Direktor prodaje kompanije Payten Branislav Popović rekao je danas da je bezgotovisnko plaćanje brže i lakše, da je povećan broj mesta na kojima je moguće izvršiti plaćanje karticama, i da svi učesnici u tom lancu imaju benefit od bezgotovinskog plaćanja.

Popović je rekao za Tanjug da je sve više mesta kojima je obezbeđen prihvat platnih kartica, kao nekih drugih bezgotovinskih načina plaćanja.

- Svi učesnici u lancu imaju benefit od toga, zato se rast nastavlja, pošto je bezgotovinsko plaćanje lakše i brže, a oni koji plaćaju mogu da koriste odloženo plaćanje i plaćanje na rate. To će doprineti da trend nastaviti da raste - istakao je direktor prodaje kompanije Payten.  

 

Naglasio je da gotovo 70 odsto građana koristi neke od načina instant plaćanja.

- Mi iz Paytena se trudimo da načine plaćanja olakšamo i omogućimo pristup i onima koji ne koriste tehnologije u meri u kojoj ih koriste mlađi klijenti. Naša uloga je da obezbedimo da plaćanja budu što lakša i jednostavnija za korišćenje. Imao dosta primera da stariji građani koriste pogodnosti bezgotovinskog plaćanja - rekao je Popović.

On je podsetio da benefit bezgotovinskog plaćanja osećaju potrošači, a da su prodajni objekti koji uvođenjem platnih kartica dobijaju veći promet, oslobođeni rada sa gotovim novcem, i smanjuje im se rizik od zloupotrebe i krađe.

Naglasio je da kao društvo u celini imamo benefit suzbijanjem sive ekonomije. 

Payten učestvuje u nacionalnoj inicijativi za bezgotovinski plaćanje "Bolji način", a Popović ističe da je cilj projekta da se u naredne tri godine na 25.000 prodajnih mesta koje do sada nisu imale mogućnost plaćanja platnim karticama to omogući.

- Inicijativa je osnovana pod nadzorom NALEDA, a uključeni su Visa MasterCard, GIZ, Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija. Mala preduzeća su dobila priliku da u prvih godinu dana dobiju subvencionisano obezbeđivanje bezgotovinskog plaćanja. To će doprineti da u svom poslovanu povećaju promet i da kao privreda u celini radimo na suzbijanju sive ekonomije - objasnio je Popović.

Foto: Freepik.com

 

Ističe da je Payten počeo pre tri godine da se bavi pitanjem plaćanja karticama na pijaci.

- Činjenica je da su zakupci na tezgama fizička lica i nosioci gazdinstava imali prepreke da potpišu ugovor za prihvat platnih kartica. Kada se to prevazišlo, pre dve godine smo pustili plaćanje karticama na beogradskim pijaca Kalenić, Palilula i Đeram, a od ove godine je to moguće na pijacama Blok 44, Zemun i Stari Merkator - istakao je Popović.

Kako je rekao, došlo je do veoma pozitivnog odziva od stane zakupaca pošto je promet veći, a i kod građana koji su uvideli pogodnosti plaćanja i bez gotovog novca u novčaniku.

Foto: Printscreen/Tanjug

 

Kada je u pitanju industrija izdavanja smeštaja, Popović smatra da je lakše sprečiti malverzacije kada se uplate vrše karticama.

- Lakše je rešavati reklamacije, a u slučaju da se nešto desi lakše je izvršiti povraćaj novca. Kao i slučaju sa pijacama, fizička lica su bili izdavaoci smeštaja. Banka Srbije i Ministarstvo turizma su dali doprinos tom rešenju - rekao je on.

Popović naglašava da je Srbija dominatno keš tržište, i da je po nekad problem mali broj bankomata.

- Od pred dve godine postoji mogućnost da u velikim prodavnicama uz kupovinu tražite isplatu gotovog novca. Od sledeće nedelje je to moguće i u prodajnom lancu Deleze, u čemu učestvuje naša kompanija - naveo je Popović za Tanjug. 

On je podsetio da kompanija  krajem meseca oktobra organizuje drugi po redu "Hakaton", na kome će ponuditi mladim ljudima i studentima da daju nove ideje u primeni platnih kartica.

- Hakaton će se održati krajem oktobra, a prijave su u toku. Nagradni fond je ove godine veći nego prethodne i iznosi više od 10.000 evra - rekao je Popović.

 

Ostavite komentar