Priče > Biznis

Ukucavanje PIN-a ide u ZABORAV: Kraj za PLATNE KARTICE sa ČIPOVIMA

Prodavnice neće morati da menjaju mašine za plaćanje, jer će nove biometrijske kartice moći da se koriste na sadašnjim platnim terminalima

Izvor: K1info/kurir.rs

26/05/2023 > 06:55

podeli vest:

Ukucavanje PIN-a ide u ZABORAV: Kraj za PLATNE KARTICE sa ČIPOVIMA
Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux


Banke polako prelaze na izdavanje biometrijskih platnih kartica, pa tako bankarske i druge kartice sa čipovima i pin kodovima koje vlasnici unose prilikom plaćanja i podizanja novca odlaze u istoriju.

Kod biometrijskih kartica sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta, piše britanski Mirror. Taj otisak se registruje samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da koristi bez dozvole vlasnika.

Kada plaćate u radnji, potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu, objašnjava list.

Prodavnice neće morati da menjaju mašine za plaćanje, jer će nove biometrijske platne kartice moći da se koriste i na sadašnjim platnim terminalima.

Kineski gigant Tencent, otišao je korak dalje u razvoju ovog trenda. Nedavno su u metrou u Pekingu putnicima omogućili da karte plaćaju dlanom ruke.

Počevši od nedelje, korisnici koji se upišu na uslugu prepoznavanja dlanova mogu da plate vožnju na Daxing Airport Ekpress liniji držeći ruke iznad skenera na okretnicama metro stanica.

Prepoznavanje jedinstvenog otiska dlana pokreće automatsko plaćanje preko WeChat naloga korisnika.

Ostavite komentar