Priče > Biznis

Prazni rafovi sa mlekom U SAMOPOSLUGAMA - proizvodnja smanjena za TREĆINU

Mleka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava. Proizvođači kažu da im ne odgovara otkupna cena mleka

Autor: Nova.rs

01/09/2022 > 10:30

podeli vest:

Prazni rafovi sa mlekom U SAMOPOSLUGAMA - proizvodnja smanjena za TREĆINU
Foto: Pixabay.com


Širom Srbije građani zatiču prazne ili poluprazne rafove sa mlekom. Sve je počelo pre nekoliko dana sa nestašicom dugotrajnog mleka, a panika je nastala kada je u radnjama postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mleko sa bilo kojim procentom masti.

- Javna tajna je da mleka nema, a još je pogubnije to što nema odakle da se uveze iz Evrope - upozorio je proizvođać Nenad Plazinić iz čačanskog sela Mršinci.

Prodavci na pitanje zašto nema mleka, samo sležu ramenima. Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se isporučuje marketima primećena je poslednjih mesec dana, a sada skoro pa i ne stiže.

- Jutros sam hteo da kupim Imlekovu flašu mleka od litar i po, sa 2,8 odsto mlečne masti, i nema. Na rafovima gde je stajalo, naslagali su jogurt, kako se ne bi primetilo da nema mleka. Čak i pored cene od 175 dinara, nema ga - kaže jedan od penzionera iz Kraljeva.

Mleka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cena koju nude mlekare, ali i slaba zainteresovanost države da konkretnije pomogne proizvođače mleka.

Kako kaže izvor iz jedne srpske mlekare, smanjena je proizvodnja sirovog mleka. Otkupna cena je direktno uticala na to. Prema nekim projekcijama, mlekare su u poslednjih mesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 odsto. S druge strane, niko ne zna koliko mleka Srbija izvozi na evropsko tržište koje donosi bolju zaradu od domaćeg. Zato je najverovatnije i smanjena distribucija mleka u marketima u Srbiji.

Inače, najnovijom uredbom ograničena je maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog (UHT) mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 119,99 dinara, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Ostavite komentar