Priče > Biznis

SRBIJA se sprema za veličanstveni EXPO 2027, a imamo li PLAN šta će biti sa IZGRAĐENIM objektima POSLE IZLOŽBE?

Iako organizacija ovakvih događaja donosi mnogo koristi, bitno je kako iskoristiti objekte posle izložbe

Izvor: K1info/rts.rs

14/08/2023 > 17:32

podeli vest:

SRBIJA se sprema za veličanstveni EXPO 2027, a imamo li PLAN šta će biti sa IZGRAĐENIM objektima POSLE IZLOŽBE?
Foto: Tanjug/STR


EXPO 2027. je prilika da se Srbija pokaže kao mesto za ulaganje i investicije. Nije prošlo ni dva meseca od kada je potvrđeno da će Beograd biti domaćin ove izložbe i to od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, a uveliko se pravi računica - koliko se ulaže, šta se dobija. Od danas se za Srbiju sve meri do 2027. godine, kaže predsednik države i najavljuje ulaganja vredna 12 milijardi evra.

- Ovde ide nacionalni stadion, ovde ide komercijalni sadržaj za koji ćemo tražiti pomoć svih naših stručnih ljudi... Ovde idu stambene jedinice, 1.500 stanova koje ćemo odmah posle EXPO-a dati na tender kupcima. Ovde ide deo novog sajma i EXPO-a. I ovde prolazi železnica - rekao je predsednik Vučić.

 

Na Surčinskom polju gde je planirano da se gradi ceo kompleks radovi već traju. Projektanti, izvođači i gradska uprava dobili su precizne zadatke i rokove.

- Naše beogradske elektrane moraju da naprave jednu veliku energanu i za hlađenje i za grejanje. Naša direkcija će napraviti kanalizacioni vodovodni istem do ove tačke. Treća stvar je da ćemo do kraja godine usvojiti na Skupštini grada generalni plan šinskih sistema koji je preduslov za izgradnju pruge od centra, do aerodroma, stadiona i dalje ka Obrenovcu - rekao je beogradski menadžer Miroslav Čučković.

Problem je nedostatak radnika

Postavljeni ciljevi su ambiciozni, ali nisu neostvarivi, kažu upućeni.

- Ima tu puno problema, taj finansijski je možda i najmanji, jeste da su kamate dosta visoke i da je sada cena novca dosta visoka, ali mi imamo ovde problem i oko ljudskih kapaciteta - rekao je ekonomista Ivan Nikolić.

Profesor Ekonomskog fakulteta, Goran Petković ističe da treba privući sponzore.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Predstoji jedan ozbiljan projektno-izvođački deo posla i marketinški deo posla da se privuku sredstva, sponzori i komercijalni sadržaji koji će sufinansirati deo aktivnosti - rekao je on.

Šta posle EXPO 2027.?

Izložba bi mogla da donese milione novih posetilaca, velike ekonomske benefite i nova radna mesta, ali je iskorišćenost investicija pošto se EXPO završi ključna za uspeh celog projekta, kažu stručnjaci.

- Ovo ulaganje je osmišljeno i motivisano da se preko njega povećaju investicije i podstakne privredna aktivnost, jer u ovom trenutku industrija nije dovoljna da nas vrati na više stope rasta koje očekujemo - rekao je ekonomista Ivan Nikolić.

Iako se sa razlogom najviše govori o ekonomskim aspektima EXPO izložbe, organizacija ovakvih događaja donosi i druge koristi.

- Nacije se brendiraju na ovim izložbama i pokušavaju da podignu renome i imidž nacije - zemlje kao turističke destinacije, destinacije za investiranje - rekao je Goran Petković.

Idejni tvorci projekta, španski arhitektonski studio Fenvik Iribaren veruju da će manifestacija u Beogradu biti najodrživiji EXPO u istoriji sa najvišim stepenom iskorišćenosti izgrađenih objekata posle izložbe.

Ostavite komentar