Priče > Biznis

ZAŠTO je EXPO 2027. prilika da Srbija PROCVETA: Stručnjaci OBJASNILI kakva je koristi biti CENTAR SVETA tokom tri meseca

Naša zemlja je kao organizator dužna da obezbedi svu infrastrukturu po najvišim standardima

Izvor: K1info/Tanjug

11/08/2023 > 17:01

podeli vest:

ZAŠTO je EXPO 2027. prilika da Srbija PROCVETA: Stručnjaci OBJASNILI kakva je koristi biti CENTAR SVETA tokom tri meseca
Foto: Tanjug/STR


Organizacija izložbe EXPO 2027. je prilika da se Srbija pokaže kao kredibilno mesto za ulaganje koje bi privuklo dugoročnije investicije koje nose veću dodatnu vrednost, rekao je danas pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

On ističe da je četiri godine, koliko je ostalo do održavanja izložbe koja će trajati tri meseca - od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, dovoljan vremenski period za organizaciju, ali da nema vremena za gubljene.

- Raduje što su pripremni radovi već krenuli. Ovo je prvi korak ka dobijanju savremenog poslovnog distrikta u okviru Beograda, koji sve više postaje prepoznatljiv na svetskoj poslovnoj mapi. U vremenu u kom se krize nadovezuju jedna na drugu, potreban je stimulans da bi se održala privreda, stoga su važna najavljena ulaganja državnog vrha u infrastrukturu koja će Beograd učiniti još kvalitetnijim gradom za život - rekao je Stanić za Tanjug.

On pominje da je Hrvatskoj kreditni rejting porastao nakon informacije će postati članica evrozone, te se nada da će se nešto slično desiti i sa Srbijom posle dobijanja organizacije Ekspa.

Stanić navodi i da je organizacija izložbe prilika za domaće građevinske kompanije i za mnoge druge delatnosti koje će biti uključenje u opremanje prostora, bilo da je u pitanju proizvodnja tekstila, nameštaja ili pojedina IT rešenja.

- Svi oni će učiniti da prostor bude izgrađen po savremenom standardu.

Prema njegovim rečima, Srbija je kao organizator dužna da obezbedi svu infrastrukturu po najvišim standardima kako bi to bio izložbeni prostor svih dostignuća koje je spremna da sprovede naša privreda.

- To je prilika i za naše inženjere i arhitekte za sticanje referenci koje će koristiti na projektima u Srbiji i inostranstvu.

Ako se Srbija pokaže kao dobar domaćin, biće preporučena i za druge specijalizovane događaje, poput sajmova i konferencija, dodaje on. Stanić je naglasio i da će Privredna komora pokazivanjem privrednih kapaciteta zemlje animirati ljude za EXPO.

- Mi to posmatramo kao regionalnu inicijativu u kojoj će se predstaviti i privrede regiona u okviru izložbenog prostora. Tu će se govoriti i o potencijalu ulaganja u Zapadni Balkan, koji se sve više percipira kao jedinstvena investiciona destinacija.

Stanić dodaje da je veliki potencijal Srbije kongresni turizam, koji je porastao u poslednjoj deceniji, ali da se i dalje nalazi ispod svojih potencijala.

Takođe, Stanić smatra da turistički kapaciteti Dunava nisu iskorišćeni u velikoj meri.

- Evropske ture Rajnom, Majnom i Dunavom su atraktivne, ali se završavaju u Budimpešti. Bilo bi vrlo značajno kada bi se one proširile do Beograda - zaključio je Bojan Stanić.

Ostavite komentar