Priče > Biznis

DOSTA je bilo, SAD da dođe NEKO ko ima POJMA o čemu se RADI: Novi direktor EPS mora da SHVATI značaj kompanije

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisalo je danas konkurs za izbor novog generalnog direktora

Izvor: K1info/Tanjug

11/08/2023 > 18:03

podeli vest:

DOSTA je bilo, SAD da dođe NEKO ko ima POJMA o čemu se RADI: Novi direktor EPS mora da SHVATI značaj kompanije
Foto: Youtube PrintScreen/Insajder


Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković izjavila je da na čelu Elektroprivrede Srbije EPS treba da bude stručnjak koji zna gde je došao i shvata koliko je značajno da ta kompanija bude uspešna, s obzirom da je pokretač srpske privrede.

Putnikovićeva je, komentarišući danas objavljen konkurs za izbor novog generalnog direktora EPS-a, rekla da je to bilo očekivano i najavljeno kada je ta energetska kompanija prešla u akcionarsko društvo.

- Potrebno je da dođe neko ko će moći zaista da EPS razvija i da ta kompanija konačno bude partner i ostalim firmama u Srbiji, ali i da bude konkurencija kompanijama na tržištu struje koje su veoma aktivne i u regionu i Evropi - rekla je ona i dodala:

- Dobra stvar je što novi direktor najveće firme u Srbiji, vrlo bitne za funkcionisanje privrede i države, ali i za građane, više neće biti vršilac dužnosti.

Kako je istakla, dobra stvar je to što je u uslovima konkursa navedeno da budući novi direktor EPS-a treba da poznaje upravljanje, tranziciju i transformaciju, kao i da ima iskustvo u rukovođenju. Međutim, ona se pita koliko će Nadzorni odbor EPS-a u kome su Norvežani i tri naša člana, dati slobode novom generalnom direktoru.

- Ukoliko novi direktor bude imao mogućnost da oformi svoj tim, napravi strategiju kako će se raditi i ako bude mogao zaista da sprovodi neke nove ideje, koje će se ticati toga da EPS bude što uspešniji, znači da ćemo imati energetsku nezavisnost u domaćoj proizvodnji struje, a to je onda dobro rešenje - rekla je ona.

Ona je dodala da je svakako veliki izazov biti na čelu jedne velike kompanije kakva je EPS, posebno u uslovima kada je aktuelna i energetska kriza i kada se mnogi pitaju da li će biti dovoljno električne energije i kolike će biti cene.

- Neko ko je na čelu EPS-a zaista ima mogućnost da ostvari svoje profesionalne kapacitete ako je ambiciozan, tako da se nadam da će se na konkurs javiti neko ko je takav i ko ima ideju kako da ova kompanija u budućnosti bude što uspešnija - rekla je ona.

Foto: eps.rs

 

Akcionarsko društvo EPS raspisalo je danas konkurs za izbor novog generalnog direktora, a zainteresovani kandidati mogu do 15. septembra 2023. godine da šalju svoje biografije na mejl adresu belgrade@boyden.com.

Za tu poziciju, kako je navedeno u oglasu poželjno je posedovanje relevantne magistarske diplome ili najmanje relevantne diplome osnovnih studija, a neophodno je da kandidat tečno govori engleski jezik i da poseduje visok nivo integriteta, izuzetne komunikacijske veštine i agilnost, kao i organizacione sposobnosti i sposobnosti upravljanja ljudskim resursima.

Kandidat mora biti i uspešan rukovodilac koji poseduje najviši nivo menadžerskih veština, a mora imati i iskustvo u vezi sa energetskim sektorom, kao i iskustvo u korporativnim reformama i programima transformacije. Potrebno je i da ima najmanje 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama.

U oglasu piše i da ličnost i iskustvo novog generalnog direktora moraju izazvati poverenje unutar i van kompanije. Dodaje se i da će generalni direktor u najbližoj saradnji sa Nadzornim odborom, preuzeti vodeću ulogu u oblikovanju strateškog pravca, komercijalnog uspeha i budućeg rasta EPS-a.

Takođe se navodi i da će generalni direktor EPS-a imati zadatak da obezbedi liderstvo, nadzor i podršku za pokretanje transformacije i implementaciju strategije kompanije.

Foto: eps.rs

 

Negovanje kulture stalnog poboljšanja i napora za upravljanje promenama biće od ključnog značaja sa ciljem prihvatanja  transformacionihinicijativa i njihovog izvršenja, piše u oglasu.

Navodi se i da će kandidatima koji budu ušli u uži krug biti neophodan čist dosije policijskih i poreskih vlasti, kao i drugih relevantnih institucija.
 

Ostavite komentar