Priče > Biznis

Bugarska pomaže da se EPS-u dopremi UGALJ, a Srbija da se odvija PLOVIDBA Dunavom

Prugom iz Bugarske stići će EPS-u potreban ugalj za predstojeće mesece, dok će sa srpske strane bageri raditi kako bi Dunav bio plovan

Autor: Tanjug

19/08/2022 > 12:52

podeli vest:

Bugarska pomaže da se EPS-u dopremi UGALJ, a Srbija da se odvija PLOVIDBA Dunavom
Foto: Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je u Sofiji posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Bugarske i ministrom saobraćaja te zemlje Hristom Aleksijevom da je Vlada Srbije ponudila bagere koji već sledeće nedelje mogu da obave interventne radove na delu toka Dunava kroz Bugarsku.

- Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države. Zahvaljujem se potpredsedniku bugarske vlade zato što je pokazao spremnost da njihova železnička infrastruktura da prednost našem kargo saobraćaju koji će Srbiju snabdevati ugljem - rekao je Momirović posle sastanka.

Dodao je da je formirana zajednička radna grupa koja će sprovoditi poslove bagerskih radova na Dunavu i železničkog transporta uglja za EPS.

Ministar je ocenio da je Srbija trenutno pred najvećim energetskim izazovom u snabdevanju ugljem i istakao da joj je zato veoma važna podrška Bugarske.

Foto: Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

 

- Energetska kriza koja sve jače kuca na naša vrata nas tera da pokažemo naše strateško prijateljstvo i da pokažemo da smo tu jedni za druge kao prave komšije, jer sve zemlje u Evropi se bore na svoje načine sa tom krizom, a mi imamo jedni druge da damo uzajamnu podršku - istakao je Momirović.

On je rekao da je sa bugarskim kolegom razgovarao i o nekim strateškim pitanjima kao što je intermodalni terminal u Dimitrovgradu koji će omogućiti intenzivniji železnički saobraćaj između Srbije i Bugarske i rasterećenje graničnog prelaza za intenzivniji putnički saobraćaj.

Momirović je Aleksijeva obavestio i o tome da će uskoro početi izgradnja pruge od Niša do Dimitrovgrada.

On je u ime Srbije zahvalio Bugarskoj na pomoći koja je pružena deci i ostalim putnicima autobusa koji su nedavno u Bugarskoj doživeli tešku saobraćajnu nesreću.

 

Ostavite komentar