Priče > Biznis

GAS će da poskupi - PLAKAĆEMO: Stručnjaci najavljuju DRASTIČNU promenu cene u 2023.

Istorijski rekord je postignut 26. avgusta prošle godine - 340 evra za megavat-sat

Izvor: K1info/blic.rs

16/05/2023 > 12:18

podeli vest:

GAS će da poskupi - PLAKAĆEMO: Stručnjaci najavljuju DRASTIČNU promenu cene u 2023.
Foto: Pixabay.com


Strahovi vezani za cenu gasa trenutno su se smirili jer je ona ovih dana svedena na nivo od pre dve godine odnosno značajno pre početka rata u Ukrajini pa se junski fjučersi na početku ove nedelje prodaju za 35 evra po megavat-satu. Ipak, stručnjaci upozoravaju da mesta za preteranu radost nema jer postoje indicije da ovakvo stanje nije trajno jer se očekuje značajan skok cene plavog energenta.

Taj scenario je predvideo Goldman Saks koji ukazuje da bi gas u Evropi mogao da utrostruči svoju vrednost već u drugoj polovini ove godine odnosno da bi po megavat satu moglo da se plaća i više od 100 evra.

Drugim rečima, ne treba se preterano radovati jer ovakav pad je uslovljen pre svega blagom zimom zbog čega su evropska skladišta ostala značajno puna. Te rezerve, koje u nekim državama iznose i preko 55 odsto, donekle su umirujuće da se ne može ponoviti divljanje cena sa početka rata u Ukrajini a posebno avgusta prošle godine kada je trebalo da se pripremi za zimu i napune skladišta.

Istorijski rekord je postignut 26. avgusta prošle godine, 340 evra za megavat-sat, međutim, već sledećeg dana cena je počela da pada. Preko jeseni i zime jeste bilo dodatnih poskupljenja, ali ne u u takvim razmerama. Sve u svemu cena je uglavnom bila sve niža pa je 11. maja 2023, bila čak deset puta manja od vrhunca prošlog leta odnosno iznosila je 34,6 evra za megavat-sat. To praktično znači da se vratila na nivo od juna 2021. godine.

Taj nivo, prema najavama svetskih analitičara, neće se zadržati, iako su države EU značajna sredstva uložile kako bi se oslobodile zavisnosti od ruskog gasa.

- Evropske cene gasa mogle bi se gotovo utrostručiti sledeće zime i ostati više tokom leta sledeće godine, što bi izazvalo šok za domaćinstva i omogućilo Vladimiru Putinu da finansira svoj rat u Ukrajini. Veleprodajne cene gasa mogle bi da porastu iznad 100 evra po megavat-satu u drugoj polovini godine, što je gotovo tri puta više od sadašnjih nivoa od oko 35 evra - navodi bankarski gigant Goldman Saks a prenosi londonski Telegraf.

Neće biti preskup kao u avgustu 2022. ali će poskupeti

I srpski stručnjaci smatraju da će doći do korekcija sadašnjih cena naviše u drugoj polovini godine ali da one sigurno ne mogu više da se vrate na one koje su zabeležene krajem avgusta prošle godine. Razloga za to ima više a jedan od njih se vezuje i za velike investicije uložene u energetsku tranziciju u nekim državama EU.

- To je potpomognuto i uvozom tečnog naftnog gasa (LNG) iz drugih država uključujući pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država. Pored toga industrijska potrošnja, potrošnja prirodnog gasa je opala za 20 odsto u EU, ne zato što oni sad manje proizvode nego zato što su podigli energetsku efikasnost. Vanredne okolnosti u Ukrajini su doprinele bržoj tranziciji ka nekim modernijim tehnologijama i ja se nadam da će Srbija ući u taj vagon promena - rekao je nedavno Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku za Tanjug.

Taj vagon promena je najavljen u Srbiji i postoje projekti koji bi trebalo da ga do 2030. godine postave na šine. Do tada, gas će se do 2025. godine nabavljati po posebnom trogodišnjem ugovoru koji je Srbija postigla sa Rusijom, po kome će 2,2 milijarde kubika nabavljati po naftnoj formuli, a preostalih 800 miliona po tržišnim cenama. I pored takve povoljnosti, Srbija se pridružila i platformi EU za zajedničku kupovinu gasa, koju će Brisel organizovati na svaka dva meseca. Ta cena verovatno će u narednom periodu biti skuplja, što može da utiče i na visinu poskupljenja plavog energenta.

U septembru skok cene gasa za oko 10 %

To bi moglo da znači da pored još jednog najavljenog poskupljenja od 10 odsto u septembru ove godine, koje je MMF u svom aranžmanu definisao za Srbiju, moglo da dođe i do veće korekcije. Uostalom, poskupljenje je zabeleženo i 1. maja iako je vrednost gasa na berzi rekordno niska.

Za razliku od nas, u nekim zemljama regiona je najavljeno pojeftinjuje u odnosu na prvi kvartal i to u Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i to u proseku za 10 odsto.

 

 

Ostavite komentar