Priče > Biznis

NEMOJTE DA KASNITE: Uskoro ističe ROK za plaćanje POREZA na imovinu

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate

Izvor: K1info

13/05/2023 > 20:01

podeli vest:

NEMOJTE DA KASNITE: Uskoro ističe ROK za plaćanje POREZA na imovinu
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Sekreterijat za javne prihode obaveštava poreske obveznike – fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 14. februar 2023. godine rok za uplatu obaveze za prvi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2023. godinu.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Za obaveznike koji ne vode poslovne knjige – fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije za prvi kvartal 2023. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2022. godinu.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Za dobijanje potrebnih informacija obveznici se mogu javiti na brojeve telefona nadležnih opštinskih Odeljenja Sekretarijata za javne prihode, koji su objavljeni na internet stranici Grada Beograda ili u nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode, svakog radnog dana od 8 do 14 časova izuzev srede, kada se mogu obratiti od 8 do 18:30 časova.

Za obveznike godišnjeg poreza na dohodak građana za prošlu godinu, a to su fizička lica koja su lane zaradila više od 3.719.376 dinara, bez poreza i doprinosa, u ponedeljak 15. maja ističe rok za podnošenje poreske prijave PP GPDG i plaćanje poreza, podsetili su iz Poreske uprave Srbije.

Ukoliko obveznik do ponedeljka ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava će to učiniti umesto njega, navodi se u saopštenju i dodaje da se poreski obveznici za dodatne informacije mogu obratiti kontakt centru Poreske uprave na brojeve telefona 0700-700- 007 i 011-33-10-111 kao i zaposlenima na šalterima Vaš poreznik u 37 filijala širom Srbije.

 

 

Ostavite komentar