Priče > Društvo

DIJASPORA, porez na imovinu, PLAĆANJE: U 2023. DIGITALIZACIJA će da OLAKŠA sve našim građanima VAN SRBIJE

Povezivanjem na eUpravu moći će i da dobiju izvod iz knjige rođenih i iz knjige venčanih

Izvor: K1info/Tanjug

23/12/2022 > 17:16

podeli vest:

DIJASPORA, porez na imovinu, PLAĆANJE: U 2023. DIGITALIZACIJA će da OLAKŠA sve našim građanima VAN SRBIJE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i v.d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović potpisali su u Ministarstvu spoljnih
poslova (MSP) Protokol o saradnji kojim se omogućava građanima Srbije koji žive i rade van zemlje korišćenje portala eUprave.

Oni će od 1. februara naredne godine moći preko tog portala i portala drugih državnih institucija elektronski da dobiju potrebna dokumenta, informišu se o porezu na imovinu, kao i da sve plaćaju elektronskim putem.

Dačić je ocenio da je to korak napred ka digitalizaciji i modernizaciji administracije kroz uvođenje i primenu savremenih tehnika i procesa. 

- Time mi dobijamo podršku u upotrebi informaciono-komunikacionih resursa u cilju pružanja elektronskih usluga i korišćenja kapaciteta koji već postoje da bi se mogli koristiti u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP). Posredstvom DKP omogućićemo građanima u inostranstvu odgovarajuće usluge, što će doprineti dostupnosti korišćenja portala eUprave u inostranstvu - istakao je šef srpske diplomatije.

To praktično znači, objasnio je, da lica koja borave u inostranstvu neće više morati da dolaze u Srbiju da bi se informasali o porezu na imovinu. 

- Biće im omogućeno da preko svojih mobilnih telefona prate svoje poreske obaveze na imovinu čiji su vlasnici u Srbiji, elekrtonski će dobijati rešenja o poreskim obavezama na godišnjem nivou, a svoje poreske obaveze moći će da plaćaju elektronskim putem  - rekao je Dačić. 

Elektronski i do izvoda iz knjige rođenih i venčanih

Takođe, lica koja borave u inostranstvu sada će moći elektronskim putem da dobiju izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih i sva druga dokumenta koja se izdaju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Roditelj koji je u inostranstvu moći će elektronskim putem da saglasnost da se maloletnom detetu izda pasoš u Srbiji.

- To su samo neki od primera koji pokazuju značaj digitalizacije i koristi koji će imati građani u inostranstvu. Svakako da ćemo morati i treba dalje da se osavremenjujemo u toj oblasti, ali ovo je istorijski korak jer, na neki način,  izjednačujemo prava građana koji žive u inostranstvu sa onim u Srbiji - zaključio je Dačić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će sporazum dva ministarstva dovesti do toga da od 1. februara naredne godine svi naši građani i državljani koji žive u dijaspori vrlo lako mogu da se registruju na portalu elektronske uprave i koriste sve usluge koje se nalaze na portalu eUprave, ali i drugih državnih organa.

- To znači da ćemo u našim ambasadama i DKP širom sveta omogućiti našim državljanima da, uz pomoć ovlašćenih lica, registruju svoj elektronski identitet na portalu eUprave, ali i da aktiviraju mobilnu aplikaciju  i koriste sve usluge eUprave, pre svega na portalu, ali i na svim ostalim državnim portalima - rekao je Jovanović.

On je dodao da će moći urade sve vezano za lokalne poreske administracije, placaćanje poreza na imovinu i uvere se u stanje duga, zahtev za uverenje o porezu na imovinu. 

- Moći će da koriste sistem e-faktura, izvod iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu. Moći će da izvade uverenje o nekažnjavanju MUP-a, da prijave boravište stranca, da zakažu termin za izdavanje pasoša ili lične
karte, pa kada dođu u Srbiju da ih i izvade i mnoge druge usluge - nabrojao je Jovanović i dodao da su sve elektronske usluge i izvodi besplatni na portalu eUprave. 

- Građani u inostranstvu su bili hendikepirani, nisu mogli da koriste te usluge, a od 1. februara to će moći. Obećavam da ćemo sa naše strane sve da uradimo da pomognemo MSP u digitalizaciji kada je u pitanju rad u zemlji, počev od infrastrukture državnog Data centra, naše klaud infrastrukture i drugih elektronskih usluga - poručio je ministar telekomunikacija.

 



 

Ostavite komentar