Priče > Biznis

Program DUALNOG obrazovanja: Više od 4.000 radnih MESTA za buduće srednjoškolce

Kompanije i mentori predstavili su prednosti učenja kroz rad

Izvor: K1info/Tanjug

22/04/2023 > 15:09

podeli vest:

Program DUALNOG obrazovanja: Više od 4.000 radnih MESTA za buduće srednjoškolce
Foto: Shutterstock


U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan Dan dualnog obrazovanja, a privrednici su najavili da će ove školske godine ponuditi nešto više od 4.000 mesta za rad za buduće srednjoškolce.

Kompanije i mentori predstavili su budućim srednjoškolcima prednosti učenja kroz rad i bliže ih upoznali sa ogućnostima profesionalne orijentacije.

Rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje u PKS Mirjana Kovačević izjavila je da će u narednoj školskoj godini biti ponuđena 72 obrazovna profila.

U programu, prema njenim rečima, za sada učestvuje oko 850 kompanija, a očekuju se da će u narednoj školsloj godini biti čak 950, kao i da će odziv učenika biti veći.

- U dualnom obrazovanju do sada ukupno je obuhvaćeno 13.000 učenika i mnogi od njih su već završili ovaj model obrazovanja, a potom se zaposlili u kompanijama u kojima su prošli kroz praktičnu nastavu - rekla je Kovačević.

Kako je kaže, oko 50 odsto učenika koji su završili ovaj program rade u struci, a oni koji nisu, nastavili su školovanje dalje, što je važna poruka da ovaj model obazovanja ne zaustavlja razvoj karijere, već pruža mogućnost i daljeg školovanja i napredovanja.

Ona je i navela da kompanije podržavaju takvo razmišljanje mladih i stipendijama podržavaju njihovo dalje usavršavanje.

Učenica Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu Milica Živanović, koja pohađa smer saobraćaj i logistika, smatra da je dualno obrazovanje značajno za sve mlade ljude i da im omogućava da svoje teoretsko znanje koje steknu u školi, mogu da primene praktično i u kompanijama.

- Mentori iz kompanije u kojoj trenutno radim, omogućili su mi da naučim sve u vezi sa saobraćajem i logistikom, a izuzetno su posvećeni svima - rekla je Živanović i dodala da je tokom školovanja, na ovaj način stekla tri godine radnog staža.

 

 

Ostavite komentar