Vesti > Svet

Ovako ne DISCIPLINUJU ni u vojsci: Đacima nastava u ŠKOLI počinje u 5:30

eksperiment je namenjen jačanju dečje discipline, ali su roditelji nezadovoljni

Izvor: K1info/Tanjug

15/03/2023 > 22:59

podeli vest:

Ovako ne DISCIPLINUJU ni u vojsci: Đacima nastava u ŠKOLI počinje u 5:30
Foto: Pixabay.com


Roditelji đaka iz 10 škola u gradu Kupang u Indoneziji ogorčeni su zbog početka eksperimentalnog projekta prema kojem časovi počinju u 5:30 svakog ujutru.

Vlasti kažu da je šema, koju je prošlog meseca najavio guverner Viktor Lajskodat, namenjena jačanju dečije discipline, ali prema rečima roditelja, deca su iscrpljena kada dođu kući, prenosi Gardijan.

Foto: Pixabay.com

 

- Izuzetno je teško, sada moraju da odu od kuće dok je još mrkli mrak. Ne mogu da prihvatim ovo… Njihova bezbednost nije zagarantovana kada je mračno i tiho. Svaki put kada dođe kući, moja ćerka je iscrpljena i odmah zaspi - rekla je majka jedne učenice.

Stručnjak za obrazovanje sa Univerziteta Nusa Kendana, Marsel Robo, rekao je da na duge staze nedostatak sna može da ugrozi zdravlje učenika i izazove promene u ponašanju.

- To nema nikakve veze sa nastojanjem da se poboljša kvalitet obrazovanja. Deca će spavati samo nekoliko sati i to je ozbiljan rizik za njihovo zdravlje. To će im takođe izazvati stres i oni će svoj stres isprazniti tako što će se loše ponašati - rekao je Robo.

Ministarstvo za osnaživanje žena i zaštitu dece i Indonežanska komisija za zaštitu dece takođe su pozvali na reviziju ove odluke, prenosi britanski list.

Foto: Pixabay.com

 

Prema studiji iz 2014. koju je objavila Američka akademija za pedijatriju, preporučuje se da srednjoškolcima nastava počne u 8:30 ujutro ili kasnije, kako bi đaci imali dovoljno vremena za spavanje.

Promenu početka nastave u Kupangu osporili su i lokalni zakonodavci, koji su zahtevali od vlade da ukine ono što su oni nazvali neosnovanom merom.

 

 


 

 

Ostavite komentar