Priče > Biznis

Srbija u narednih 12 meseci dobija 500.000 PAMETNIH BROJILA, a to je - KORIST ZA SVE

Od zamene starih brojila korist će imati Elektrodistribucija Srbije, tržište i sami potrošači

Izvor: K1info

22/04/2023 > 17:01

podeli vest:

Srbija u narednih 12 meseci dobija 500.000 PAMETNIH BROJILA, a to je - KORIST ZA SVE
Foto: Youtube PrintScreen/K1


Elektrodistribucija Srbije raspisala je tender za nabavku gotovo pola miliona pametnih brojila. Ovaj projekat je nastavak razvoja energetske infrastrukture i modernizacije sistema čime se postiže smanjenje gubitaka i mogućnost daljinskog upravljanja potrošnjom električne energije.

Tržište u Srbiji je jedinstveno po tome što se čak tri domaće kompanije bave proizvodnjom savremenih mernih uređaja. Udružene, one mogu da nastave saradnju sa Elektrodistribucijom Srbije i u narednih godinu dana proizvedu gotovo pola miliona pametnih brojila. Vrednost ovog velikog i važnog projekta je sto miliona evra.

Igor Vujičić, izvršni direktor Meter&Control d.o.o Beograd i predstavnik domaće industrije pametnih brojila je objasnio na televiziji Tanjug da projekat podrazumeva proizvodnju, isporuku i ugradnju gotovo 500.000 pametnih brojila po principu "ključ u ruke".

- Sredstva su obezbeđena preko Vlade Republike Srbije, odnosno ministarstava energetike i finansija. Ono što je značajno je da je projekat veoma kompleksan. Predviđeno je da se s projektom započne na leto i da bude završen u narednih 12 meseci - rekao je on i dodao:

- Poređenja radi, tako veliki i sveobuhvatni projekti obično se sprovode u periodu od tri do pet godina. Tako je bilo u Holandiji, Češkoj, Hrvatskoj... U Srbiji je do sada kroz ovakve projekte godišnje ugrađivano od 100.000 do 120.000 brojila. Crna Gora koja ima približno 500.000 mernih mesta uradila je ovakav projekat za devet godina, a Oman koji ima 1.200.000 brojila, za realizaciju je predvideo period od deset godina.

Vujičić je objasnio da je zbog kompleksnosti projekta neophodna mobilizacija kompletnog proizvođačkog i izvođačkog kapaciteta u Srbiji.

- Tri domaća proizvođača samo udruženim snagama mogu sprovesti ovaj projekat. Prethodni projekti zahtevali su obim proizvodnje od 100.000 brojila godišnje. Veliki je izazov pred nama i jedna firma sama to ne može da uradi - rekao je on.

Ovaj projekat, kako kaže Igor Vujičić, za našu privredu znači zapošljavanje ljudi, podizanje prozvodnih kapaciteta i jačanje izvoznog potencijala.

- Naše, domaće firme izvoze svoje proizvode, nismo orijentisani samo na domaće tržište. Konkretno, izvozimo u deset zemalja, od Južne Amerike, Evropske unije do Bliskog istoka... U kontinuiranom smo pogonu i proizvodnja radi svakodnevno i udruženo možemo ispratiti ovaj projekat gde je najveći izazov najpre proizvodnja, a potom i ugradnja - rekao je on.

Foto: screenshot/Tanjug

 

Prema rečima Igora Vujičića, stara tradicionalna brojila mere samo potrošnju električne energije i to samo u dve tarife - jeftinijoj i skupoj.

- Savremena regulativa i trendovi su kao i u telekomunikacijama gde smo nekada imali samo potrošnju impulsa, a danas imamo razne pakete za korisnike... Savremena brojila, jednostavno rečeno ne mere samo električnu energiju već daljinski komuniciraju - rekao je Vujičič i dodao: 

- Moguće je daljinski upravljati potrošnjom i meriti profile potrošnje, što će omogućiti fleksibilnije tarifiranje gde će pametna brojila praviti infrastrukturu za razvoj tarifne politike u budućnosti. Potrošnja će biti povoljnija za kupce i optimalnija, što je značajno sa stanovišta sve veće potrebe za optimalnim i održivim korišćenjem električne energije zbog njenog nedostatka na globalnom nivou.

Svaka računarska mreža može da se hakuje ako ne postoje mehanizmi zaštite i bezbednosti.

- U implementaciji pametnih brojila i uopšte u smart metering-u postoji security sertifikacija i cyber security. Mi naše proizvode sertifikujemo u Češkoj za EU i u švajcarskom Institutu za metrologiju i imamo security sertifikate za zaštitu podataka i njihovog prenosa preko niskonaponske mreže ili telekomunikacionih operatera. Podaci o potrošnji se kriptuju i postoje ključevi koji se razmenjuju između centra upravljanja i brojila tako da je komunikacija potpuno bezbedna - rekao je Igor Vujičić.

Predstavnik domaće industrije pametnih brojila objasnio je danas da će od zamene starih brojila svi imati koristi i Elektrodistribucija Srbije, tržište i sami potrošači.

- Potrošači će na dnevnom nivou sa savremenim brojilima imati uvid u dnevnu potrošnju. Postoje različiti interfejsi koji mogu komunicirati sa korisnicima, oni mogu skinuti aplikaciju na telefon i pratiti svoju potrošnju ili proizvodnju električne energije ako imaju solarne panele ili druge vrste obnovljivih izvora u sklopu svog domaćinstva ili privrednog društva - rekao je Vujičić za Tanjug i dodao:

- Moći će i da porede potrošnju sa prosečnom potrošnjom ili potrošnju u svom komšiluku i biće motivisani da optimalno koriste svoju eneregiju. Imaće mogućnost i da sa distribucijom ugovaraju različite tarifne pakete koji će biti povoljniji.

Igor Vujičić istakao je da je Srbija uvek imala jaku energetiku i da je ona zamajac razvoja jedne zemlje kao što su i telekomunikaciona i putna infrastruktura.

Foto: Privatna arhiva

 

- Sve ostale delatnosti oslanjaju se na ova tri stuba. Srbija ima jako razvijenu domaću industriju u sektoru eneregetike, posebno u sektoru prenosa i distribucije električne energije koja se održala i koja po mojim saznanjima ima jak izvozni potencijal - rekao je on.

Prema njegovim rečima, implementacija ovakvih projekata ubrzava razvoj energetskog sektora i svakako je za pohvalu. Srbija ima oko tri miliona potrošača i po njegovoj proceni za šest do devet godina će cela Srbija biti pokrivena pametnim brojilima.

 


 

 

Ostavite komentar