Priče > Biznis

Nema nazad, prvo EPS i SRBIJAGAS: Premijerka o REFORMI DRŽAVNIH preduzeća

Ona je izjavila i da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom trebalo da bude postignut do kraja godine

Izvor: K1info/Tanjug

08/03/2023 > 16:21

podeli vest:

Nema nazad, prvo EPS i SRBIJAGAS: Premijerka o REFORMI DRŽAVNIH preduzeća
Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić


Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da u reformi državnih preduzeća nema nazad, uprkos što postoje "neke kočnice", kao i da će prvo biti reformisani EPS i Srbijagas, a zatim i železnička preduzeća.

Navela je da uvek postoje različite vrste kočnica, jer su to preduzeća koja zapošljavaju ogroman broj ljudi, koji se plaše promena.

- Vlada mora sa tim da se uhvati u koštac. Da li ima nazad - ne. Mi to moramo da uradimo i zbog sveukupne konkurentnosti naše privrede i naše ekonomije, ali i sveukupne produktivnosti naše privrede i ekonomije - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da će prva dva preduzeća biti EPS i Srbijagas.

- Prva dva preduzeća sa kojima to radimo su EPS i Srbijagas za koji, samim tim što smo usvojili akcioni plan za razdvajanje gasnog sektora, što podrazumeva postepenu liberalizaciju i otvaranje i Horgoša, tako je to stvar koju moramo da uradimo da bismo bili konkurentni.

Kaže da posle toga svakako slede dodatno železnička preduzeća, posebno u kargo sektoru, gde imaju veliku konkurenciju od kompanije Kosko koja je kupila luku Pirej. 

- Bez restrukturiranja i tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna i tu nema sreće za nas. Krenuli smo sa EPS-om i Srbijagasom i idemo dalje - poručila je Brnabićeva.

Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu

Premijerka je danas najavila da će ove godine biti donet Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, koji se radi zajedno sa MMF.

- Sledeća velika stvar za 2023. jeste Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu koji radimo sa MMF, prošla je javna rasprava, imamo veliki broj komentara, tako da moramo i to da završimo - rekla je premijerka na Kopaonik biznis forumu.

Kada se usvoji taj zakon, to će biti  pravac kojim moramo da idemo dalje, poručila je Brnabićeva.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom do kraja godine

Brnabić je izjavila danas da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom trebalo da bude postignut do kraja godine i da će imati veliki značaj za saradnju sa tom zemljom.

- Verujem da ćemo postići sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji nadam se da ćemo ispregovarati i potpisati do kraja ove godine, i da ćemo tu biti još jači - rekla je Brnabićeva na Kopaonik biznis forumu.

Kazala je da su prioriteti vlade u 2023. godini, u smislu daljih partnerstava, rad na postizanju tri osnovna sporazuma o slobodnoj trgovini na kojima radimo su sporazumi sa Kinom, Egiptom i sa UAE.

- To nam je fokus u ovom trenutku i verujemo da će nam to otvoriti dodatni prostor i za trgovinsku razmenu i razmenu usluga, ali i za priliv novih tehnologija u Srbiju. Tu mu je za mene poseban fokus na veštačkoj inteligenciji - navela je Brnabićeva.

Rekla je da je naš izvoz u Kinu u poslednjih 10 godina skočio čak 153 puta, kao i da je u 2022. dostigao 1,1 milijardu evra, po čemu je Kina veoma važan partner.

 


 

 

Ostavite komentar