Priče > Biznis

PANIKA na starom kontinentu. pola Evrope BEZ VODE ZA PIĆE, u Francuskoj ISTORIJSKA SUŠA

Francuska i Italija u velikom problemu i zbog poljoprivredne proizvodnje

Autor: klix.ba

07/08/2022 > 20:45

podeli vest:

PANIKA na starom kontinentu. pola Evrope BEZ VODE ZA PIĆE, u Francuskoj ISTORIJSKA SUŠA
Foto: Tanjug/AP


Većina evropskih zemalja trenutno se suočava sa nestašicom vode za piće, pre svega zbog veoma visokih temperatura koje pogađaju evropski kontinent ovog leta.

Francuska vlada uspostavila je krizni tim za rešavanje istorijske suše zbog koje je više od 100 opština ostalo bez pijaće vode. Kamioni odvoze vodu u ta područja jer "u cevima više nema ničega", rekao je ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu. - Ovo je situacija kakvu do sada nismo videli… A loša vest je da, koliko vidimo, nema razloga da će se situacija u skorije vreme popraviti - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Premijerka Elizabet Born je upozorila da se Francuska suočava sa "najvećom sušom" ikada zabeleženom u toj zemlji.

Toplotni talas od juna pogađa Francusku, a posle zahlađenja u nekim regionima francuska nacionalna meteorološka služba prognozira dalje povećanje temperatura od nedelje znatno iznad 30 stepeni Celzijusa, a ponegde i do 37.

U Rimu su se stanovnici i turisti rashlađivali u brojnim fontanama svuda po gradu. Proizvodnji pirinča u dolini reke Po ozbiljno preti suša koja uzrokuje da se pirinčana polja potpuno isuše i postanu slana. Poljoprivrednici kažu da bi žetva pirinča koji se koristi za rižoto mogla godinama biti oštećena povećanim sadržajem soli u zemlji, što ubija biljke.

Deo 17 milijardi evra vrednog paketa vladinih mera za rešavanje krize troškova života u Italiji takođe je usmeren na ublažavanje posledica suše, najgore u poslednjih 70 godina u toj zemlji.

Foto: Tanjug/AP

 

Ostavite komentar