Priče > Biznis

Ni kod babe NEMA DŽABE, a kamoli kod DRŽAVE: Evo koliko će vlasnike firmi da KOŠTA uvođenje ELEKTRONSKIH FAKTURA

Vlasnici sami biraju da li će kupovati elektronski sertifikat preko ovlašćenih firmi ili će se registrovati na portal SEF

Autor: Mina Duduković

30/12/2022 > 07:30

podeli vest:

Ni kod babe NEMA DŽABE, a kamoli kod DRŽAVE: Evo koliko će vlasnike firmi da KOŠTA uvođenje ELEKTRONSKIH FAKTURA
Foto: Unsplash.com


Srpske privrednike već prvog dana Nove godine čeka izdatak. Naime, 1. januara počinje primena elektronskih faktura, koje imaju za cilj da smanje papirologiju, ali ono što većina privrednika nije znalo je da će ih ova "novotarija" prilično koštati.

Pojedinačno, od 1.500 do 9.000 dinara, ali kada se ove na prvi pogled male sume pomnože sa brojem preduzeća u Srbiji, dolazi se do vrtoglavih cifara koje će biti utrošene na prelazak na elektonske fakture. O čemu se tačno radi, i od čega zavisi koliko će jednu firmu koštati prelazak u novi sistem fakturisanja.

Privrednici priznanju da će im ova novina  dosta zakomplikovati život, ali će u nekom narednom periodu verovatno olakšati poslovanje. Međutim, najveće benefite će izgleda imati država, a među najznačajnijim su izbegavanja u naplati poreza i smanjenje sive ekonomije. Ono o čemu se manje priča jesu troškovi privrednika koji nisu mali.

Foto: Printscreen/Agencija za privredne registre

 

Za početak potrebno je registrovati se na SEF, a preduslov za registraciju jeste da zakonski zastupnik ima otvoren nalog na portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs. 

Na ovom državnom servisu vrši se identifikacija zakonskog zastupnik. Identifikacija se može obaviti pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata (elektronskog potpisa) koji je izdat od strane jedne od sertifikacionih kuća: JP Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, MUP, Halcom i E Smart Systems.

U MUP-u se možet aktivirati sertifikat na samoj ličnoj karti, ukoliko posedujete čipovanu ličnu kartu i ovaj postupak je besplatan. Kod ostalih sertifikationih tela, nabavka sertifikata se plaća oko 9.800 dinara. Sertifikat se možete nabaviti na pametnoj kartici ili USB stiku. Oni koji se odluče za elektronski potpis na pametnoj kartici, moraju da imaju i čitač kartica, a njegova cena je od 1.600 do 2.500 dinara. 

Pre prve upotrebe, sertifikat mora da se instalirati i podesi za rad. 

Foto: Privatna arhiva

Privatna arhiva/ Ivana Nestorović

Ivana Nestorović iz kompanije "Ideal Računovodstvo" koja se bavi pružanjem knjigovodstvenih usluga kaže da je čitač dokumenata neophodan svima koji nemaju sertifikat na USB.

- Vlasnici sami biraju da li će kupovati elektronski sertifikat preko ovlašćenih firmi ili će se registrovati na portal SEF. Ukoliko se odluče za tu opciju potreban je i čitač dokumenata koji se kupuje u radnjama tehničke robe. Svakako da nije jednostavno za preduzetnike da donesu odluku koji od ova dva načina će odabrati i da su potpuno konfuzni, jer su e-fakture nešto sasvim novo. Zbog toga mi sada imamo pune ruke posla. Vlasnici firmi nas zovu za savet, a imamo i mnogo novih klijenata. Cene naših usluga variraju od 200 evra do više od 1.000 evra u zavisnosti od zahteva klijenta - kaže Nestorović.

Vuk Delibašić savetnik u Ministarstvu finansija izjavio je ranije da su korisnici javnih sredstava bili prvi koji su od 1. maja ove godine izdavali i primali e-fakture, a njih su sledili subjekti privatnog sektora koji posluju sa javnim sektorom. U sistemu elektronskog fakturisanja je 10.692 korisnika javnih sredstava, a kroz sistem prošlo više od 6 miliona e-faktura. 

- Što se tiče privrede glavna prednost je ubrzavanje procesa koji se tiče obrade faktura, to su digitalizacija i automatizacija. Nastavićemo da prebacujemo sve na digitalnu formu kao što su akcize, otpremnice, a pre toga smo realizovali sistem elektronske fiskalizacije. Povezivanjem sa sistemom fiskalizacije I sa Upravom carina, već se stvaraju uslovi za poluautomatsko popunjavanje poreske prijave i privreda će brže podnositi poreske prijave kada se sistem zaokruži - rekao je Vuk Delibašić savetnik u Ministarstvu finansija.

 

 

 

Ostavite komentar