Priče > Biznis

NBS dodelila dve licence za KRIPTOMENJAČNICE u Srbiji - zeleno svetlo za trgovinu kriptovalutama

Dve firme dobile su dozvolu NBS da se bave trgovinom digitalnom imovinom

Izvor: K1info/blic.rs

28/12/2022 > 09:35

podeli vest:

NBS dodelila dve licence za KRIPTOMENJAČNICE u Srbiji - zeleno svetlo za trgovinu kriptovalutama
Foto: Pexels.com


Narodna banka Srbije objavila je "Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama". Praktično, posle godinu i po dana od usvajanja Zakona o digitalnoj imovini, NBS je donela dva rešenja o dodeli licenci kompanijama koje se bave trgovinom digitalnom imovinom, tj. kriptomenjačnicama i berzama.

Trenutno u "Registru pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama" NBS, se nalaze dve kompanije, a rešenja su doneta pre nešto više od 10 dana, tj. 16. decembra. U objavljenim dokumentima se navodi da su firme registrovane za prijem, prenos i izvršenje naloga koji se odnose na kupovinu i prodaju virtuelnih valuta za račun trećih lica.

 

Podsetimo, u junu prošle godine Vlada Srbije je usvojila Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je na snagu u junu 2021. godine. i Srbija se tako svrstala među zemlje koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, prve napravile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primenom Zakona.

Foto: Pixabay.com

 

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja "digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja", pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom, ukazano je u saopštenju.

Narodna banka Srbije je dala dozvolu za obavljanje pomenute delatnosti, firmi Vescon d.o.o., sa sedištem u Beogradu, čiji je osnivač David Veselinović, navodi Telegraf.rs.

Foto: Pixabay.com

 

To je svakako veliki pomak za domaće kripto tržište, a Vescon d.o.o. preko svog brenda crypto12, odnosno platforme www.crypto12.com, pruža, kako se precizira, usluge povezane s kriptovalutama.

Kriptovalute ili virtuelne valute su digitalni načini razmene koje kreiraju i koriste privatni pojedinci ili grupe. Budući da većinu kriptovaluta ne regulišu nacionalne vlade, smatraju se alternativnim valutama - medijima razmene finansija koji postoje izvan granica državne monetarne politike.

Bitcoin je vodeća kriptovaluta, a ima ih na stotine i "niču kao pečurke posle kiše".

Zbog svoje političke nezavisnosti i u osnovi neprobojne sigurnosti podataka, korisnici kripto valute uživaju pogodnosti koje nisu dostupne korisnicima tradicionalnih fiat valuta, poput američkog dolara, i finansijskim sistemima koje te valute podržavaju.

Na primer, iako vlada može lako da zamrzne ili čak zapleni bankovni račun koji se nalazi u njenoj nadležnosti, veoma
je teško to učiniti sa sredstvima koja se drže u kripto valuti - čak i ako je vlasnik državljanin ili legalni rezident.

 

 


 

 

Ostavite komentar