Priče > Biznis

U Staroj Pazovi startuje proizvodnja NANOCEVI - Srbija može biti centar za proizvodnju NOVIH materijala

Grafenske nanocevi koriste se u mnogim industrijama - vazduhoplovstvu, građevinarstvu i infrastrukturi, pakovanju, sportskoj opremi

Izvor: K1info/biznis.rs

27/12/2022 > 10:13

podeli vest:

U Staroj Pazovi startuje proizvodnja NANOCEVI - Srbija može biti centar za proizvodnju NOVIH materijala
Foto: Youtube PrintScreen


OCSiAl trenutno ima oko 1.500 partnera širom sveta, a u Srbiji nam je fokus na automobilskoj industriji. Sarađujemo sa vodećim svetskim proizvođačima ključnih delova za automobile, kao što su baterije, premazi, kompoziti, termo plastični delovi i gume, jer grafenske nanocevi omogućavaju da se ubrza prelazak sa automobila koji koriste motor sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila. One pružaju mogućnost bržeg punjenja, dužu kilometražu i jeftiniju litijum-jonsku bateriju. Istovremeno, nanocevi dovode do proizvodnje sigurnijih guma uz manju potrošnju energije ili goriva - kaže Konstantin Notman, generalni direktor  kompanije OCSiAl.

Kompanija OCSiAl uskoro počinje proizvodnju u svojoj fabrici u Staroj Pazovi.

U razgovoru za Biznis.rs on kaže da je kompanija za projekat u Srbiji već izdvojila 25 miliona evra, ali da će verovatno biti potrebno i više ulaganja, pa bi ukupna investicija mogla da dostigne iznos od 45 miliona evra.

- Trenutno završavamo instalaciju opreme. Očekujemo da probna proizvodnja krene za nekoliko nedelja, a serijska već u prvom kvartalu 2023. godine. Koncentrati dobijeni u ovoj fabrici biće korišćeni u automobilskoj, vazduhoplovnoj, građevinskoj industriji, za sportsku robu… U planu je da jedinica za sintezu nanocevi, koja je u stvari središte našeg centra za nanocevi, bude lansirana za godinu dana, a u 2024. godini planiramo da pokrenemo proizvodnju disperzija nanocevi za evropske i američke proizvođače litijum-jonskih baterija - najavljuje Notman.

Foto: OCSiAl/

 
Plan je da u Srbiji zaposle oko 200 radnika

- U OCSiAl Balkan je trenutno zaposleno više od 30 ljudi, ali planiramo da širimo tim kako kompanija bude pokretala nove proizvodne linije. Kada bude radio svojim punim kapacitetom u novom proizvodnom centru grafenskih nanocevi biće otvoreno oko 200 radnih mesta za zaposlene u različitim sektorima, uključujući inženjere, tehnologe, stručnjake u ljudskim resursima, operatere procesa, naučnike i mnoge druge - ističe Notman.

- Srbija je zemlja koja ima veliki poslovni potencijal, pre svega u smislu ekonomskog razvoja, blizine zemljama Evropske unije i drugim relevantnim tržištima, kao i kvalitetne radne snage. To su samo neki od razloga zašto smo odabrali Staru Pazovu za izgradnju naše fabrike. Srbija igra jednu od najvažnijih uloga u Evropi - „most“ je između zapadnog i istočnog tržišta, što je u potpunosti u skladu sa strategijom OCSiAl-a kao globalne nanotehnološke kompanije. Postigli ste veliki uspeh na ekonomskom polju, ali i u strukturnim reformama kako biste unapredili poslovno okruženje i privukli više stranih investitora, kaže sagovornik Biznis.rs.

Veći deo proizvodnje OCSiAl-a u Srbiji biće namenjen izvozu?

- Većina nanocevi i derivata nanocevi proizvedenih u Srbiji biće primarno isporučena našim partnerima u centralnoj i zapadnoj Evropi, kao i u Severnoj Americi. Pored toga, neki proizvodi visokih performansi isporučivaće se u Aziju. Inače smo pokrenuli nekoliko projekata u regionu, a jedan od najuzbudljivijih je rad na antistatičkoj koži za automobilska sedišta. Autostop Interiors, srpski dizajner i proizvođač unutrašnjih delova za automobilsku industriju, koristi naše nanocevi da bi se smanjila prašina koja se skuplja na sedištima automobila zarad veće udobnosti vozača i putnika - dodaje Notman.

 

Kakva je budućnost grafena?

- Grafen je i dalje laboratorijski materijal koji se ne može proizvesti u velikim količinama i verujemo da se neće proizvoditi na svetskom nivou u narednih deset ili više godina. Jedini industrijski dostupni oblik grafena sada su grafenske nanocevi. Kada govorimo o bliskoj budućnosti, pretpostavljamo da će grafenske nanocevi omogućiti proizvodnju lakših karoserija automobila zahvaljujući zameni metala plastikom poboljšanom nanocevima, zatim veću efikasnost tehnologija obnovljivih izvora energije, kako bi se bolje otkrile i lečile različite bolesti ili kako bi napredovala vazduhoplovna industrija - ističe Notman.

Srbija može da postane vodeći centar za proizvodnju nanougljenika u Evropi

- Naš jedinstveni proizvod i ekspertiza pružaju nam priliku da postanemo lider u oblasti nanomaterijala u regionu i doprinesemo razvoju jedne inovativne oblasti srpske privrede. Projekat OCSiAl poslužiće kao pokretač za stvaranje novih materijala i proizvoda visokih performansi u Srbiji. Kako se i ovaj projekat bude razvijao verujemo da će se razvijati i nastup Srbije na globalnoj mapi inovacija – zemlja će postati vodeći centar za proizvodnju nanougljenika u Evropi - kaže sagovornik portala Biznis.rs.

 

 

 

 

Ostavite komentar