Priče > Biznis

POŠILJKE u Kini gomilaju se na ULICAMA, posledice i za KUPCE U SRBIJI

Usled kolapsa logističkih centara, transporta robe i rada fabrika u Kini, ljudima širom sveta, pa i građanima Srbije, kasne isporuke

Izvor: K1info/blic.rs

27/12/2022 > 10:41

podeli vest:

POŠILJKE u Kini gomilaju se na ULICAMA, posledice i za KUPCE U SRBIJI
Foto: Freepik.com


- Preko AliExpresa pre 28 dana poručila sam dve krpice iz Kine i jedan sat. Krpice nisu stigle, a sat mi je kurir doneo juče", za ovo Jelenino iskustvo može se reći i da je dobro. Okolnosti sa kojima se poslednjih nedelja, a posebno dana suočavaju logistički centri u Kini dodatno bi mogli da "podgreju probleme", a problem je ponovo korona.

- Neke kineske kurirske službe do te mere kasne da se paketi i pošiljke gomilaju na ulicama Pekinga - rekao je jedan kineski špediter, otkrivajući da je glavni problem rastući brkuriroj radnika zaraženih korona virusom, prenosi Blic.

Usled kolapsa logističkih centara, transporta robe i rada fabrika u Kini, ljudima širom sveta, pa i građanima Srbije, već kasne isporuke. Rešenja na vidiku nema, pa bi se za sve koji i dobiju svoje porudžbine oko Nove godine moglo reći da su imali sreće.

- Prethodnih meseci sam poručivao više puta sa AliExpress-a, i od tri porudžbine dve su stigle na vreme, čak i brže nego što sam očekivao. Jedna je stigla za nedelju dana. S druge strane, za treću porudžbinu, koju sam napravio prošle nedelje, obavešten sam preko aplikacije da će ona stići tek krajem februara sledeće godine - priča za "Blic Biznis" Borjan iz Beograda.

Nakon što je u Kini ponovo izbila pandemija korona virusa, zbog popuštanja restriktivnih mera tamošnje vlade, druga najveća ekonomija sveta se suočava sa ozbiljnim nestašicama radnika i zatvaranjem fabrika.

Foto: Shutterstock

 

Alis Tang, planerka kopnenog transporta za Kinu i Evropu u kompaniji ITS Cargo, rekla je da se virus "veoma brzo proširio" u poslednjih nekoliko nedelja.

- Jedan špediter u Kini je rekao da je više od 50 odsto njegovih kolega bolesno, a naš partner u Sinđijangu je istakao da je 70 odsto njihovih radnika zaraženo. Zvala sam još fabrika i oni su rekli isto. Rezultat toga je da su mnoge fabrike, logistički centri i kompanije počele sa prazničnim odmorima ranije nego što bi trebalo. Na primer, neke tekstilne fabrike u Ceđijangu najavile su prekid rada zbog praznika do dva meseca. Do kraja decembra, 60 odsto preduzeća u Guangdongu, Zhejiangu i Shandongu prestaće da rade - ističe ona.

Kaže da neke kineske kurirske službe do te mere kasne da se paketi i pošiljke gomilaju na ulicama Pekinga. Mnogi supermarketi su puni plastičnih kesa sa proizvodima koji stoje i čekaju kurire da ih dostave.

 

Ostavite komentar