Zdravlje

Valjda nije LAŽNA NADA? VAKCINA PROTIV RAKA spremna za nekoliko meseci

Vakcina protiv raka mogla bi da bude sprema za nekoliko meseci, saopštila su dva faramaceutska giganta

Izvor: K1info/eklinika.telegraf.rs

15/10/2022 > 07:44

podeli vest:

Valjda nije LAŽNA NADA? VAKCINA PROTIV RAKA spremna za nekoliko meseci
Foto: Pixabay.com


Do kraja godine, do kada traje ispitivanje, znaćemo da li je svet konačno dobio vakcinu protiv raka koja će biti personalizovana prema tumorskim ćelijama svakog pacijenta

Vakcina protiv raka mogla bi da bude sprema za nekoliko meseci, saopštila su dva faramaceutska  giganta Merck i Moderna, koji zajedno razvijaju vakcinu protiv melanoma, a koja koristi vlastite tumore pacijenata. Vakcina protiv raka biće personalizovana prema tumorskim ćelijama svakog pacijenta, a delovaće tako što „uči“ imuni sistem da prepozna i napadne ćelije karcinoma. Kako je najavljeno, podaci iz najnovijeg ispitivanja vakcine biće saopšteni javnosti do kraja ove godine.

Vakcina se daje ljudima nakon operacije kako bi se sprečilo vraćanje tumora, a prilagođena je svakom pacijentu, što znači da dve injekcije neće biti iste. To ujedno znači da bi mogla da bude veoma skupa. Slične vakcine protiv karcinoma, koje se testiraju, koštaju oko 100.000 dolara za svaku pojedinačnu injekciju. Ove dve komapnije će podeliti proizvodne i komercijalne troškove i podeliti profit, ako vakcina bude dostupna na tržištu.

U najnovijoj studiji faze 2, oko 157 pacijenata dobilo je personalizovane vakcine, zajedno sa Merck imunoterapijskim lekom pod generičkim nazivom (pembrolizumab). Ovaj lek je terapija sa anti-programiranim receptorom smrti-1 (PD-1) koja deluje tako što povećava sposobnost imunog sistema tela da pomogne u otkrivanju i borbi protiv tumorskih ćelija. Ovi pacijenti se upoređuju sa kontrolnom grupom, koja takođe ima melanom visokog rizika, ali im se daje samo pembrolizumab, a ispitivanje traje proteklih godinu dana. Ako pokaže dobre rezultate, vakcina će biti testirana u mnogo većoj grupi koja će uključiti hiljade pacijenata.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar