Lifestyle > Zdravlje

NEPRIJATNI MIRIS ZNOJA može da ukaže na postojanje ozbiljnog ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: Pogotovu ako nisu uobičajni

Mirisi koji su neuobičajeni za vaše telo mogu biti znak nekog zdravstvenog problema i na njih treba obratiti pažnju

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

19/03/2024 > 23:46

podeli vest:

NEPRIJATNI MIRIS ZNOJA može da ukaže na postojanje ozbiljnog ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: Pogotovu ako nisu uobičajni
Foto: Shutterstock


Verovatno ste nekada i pored korišćenja deozodoransa osetili tokom dana kao da on ipak ne radi svoj posao. Međutim, umesto da krivite sam dezodorans, važno je da razuemte zbog čega se ovo dešava i pokušajte da rešite koren problema.

Prema mišljenju stručnjaka, kada vas dezodorans "izneveri" to bi moglo biti manje povezano sa njegovom pouzdanošću, a više sa drugim faktorima nad kojima imate manje kontrole.

- Uočene razlike u mirisu tela mogu imati veze sa tim koliko se osoba zapravo znoji. Takođe može doći do promena u prirodnoj bakterijskoj flori što dovodi do toga da više bakterija stupa u interakciju sa znojem i stvara neprijatan miris - kaže Morgan Rabach, dermatolog.Stres, hormonske promene, i korišćenje određenih lekova kao i različiti faktori načina života, poput težih treninga ili vremenskih promena, mogu uticati na to kako se znojite, a vaš dezodorans možda neće moći da izdrži novu situaciju.

Foto: Shutterstock

 

Nakupljanje proizvoda ispod pazuha takođe izaziva problem

Još jedan uobičajeni problem sa dezodoransom je nakupljanje previše proizvoda ispod pazuha, što može dovesti do smanjenja njegove efikasnosti.

- Dezodoransi oblažu kožu ispod pazuha, ostavljajući film na pazuhu, a jedan deo ostaje čak i nakon normalnog kupanja - kaže Alicia Zalka, dermatolog.

Ako koristite antiperspirant, to može dovesti do toga da vaša koža vremenom izgubi odgovor na aktivni sastojak (obično aluminijum) koji je tradicionalno bio u stanju da zadrži znoj.

- Kada se to dogodi, znojna žlezda i njen znojni kanal će se vratiti svojoj normalnoj funkciji isporučivanja znoja na površinu kože - objašnjava ona.

Promena u bakterijama na koži tokom menopauze

Takođe, menopauza, koju žene uglavnom doživljavaju u svojim 40-im i 50-im, takođe može dovesti do toga da dezodorans prestane da deluje tako efikasno. Iako postoji mnogo iznenađujućih simptoma menopauze kojih treba da budete svesni, promena mirisa ispod pazuha je jedan od njih.

- Bakterije metabolišu znoj da bi stvorile karakteristične mirise, tako da se nakon menopauze bakterije menjaju na koži, što može dovesti do stvaranja različitih mirisa - kaže Felice Gerš, akušer-ginekolog.

 

Šta učiniti kada vaš dezodorans ne radi?

Bilo da vas muči neprijatan miris ispod pazuha ili nedostatak kontrole znojenja, vaš dezodorans očigledno više ne radi svoj posao. Zato možete poslušati neki do ovih saveta dermatologa.

Pokušajte da nekoliko dana ne upotrebljavate dezodorans

Da biste popravili situaciju, dr Zalka predlaže da prvo prestanete da koristite dezodorans na pazuhu tri ili četiri dana da biste koži omogućili da se vrati u svoje prirodno stanje, a zatim ponovo testirajte svoj proizvod. Ako i dalje osećate zabrinutost zbog znoja ili mirisa tela, možda je vreme da isprobate druge opcije.

Probajte prirodni dezodorans ako ste koristili antiperspirant na bazi aluminijuma. Ili se odlučite za dezodorans sa magnezijumom. Stručnjaci kažu da je to manje iritantan sastojak od sode bikarbone, koja se koristi u većini prirodnih opcija.

Foto: Shutterstock

 

Probajte antibakterijsko sredstvo za pranje

Postoje i drugi načini da sprečite miris ispod pazuha osim upotrebe dezodoransa. Ako korišćenje dezodoransa ne pomaže, pokušajte da koristite antibakterijski gel za tuširanje.

- Bakterije i znoj na koži međusobno deluju kako bi stvorili miris tela, tako da je smanjenje znoja, bakterija ili oboje najbolji način za borbu protiv telesnog mirisa - rekla je za Vell Caren Campbell, dermatolog.

Ako je menopauza prouzrokovala da vaš dezodorans prestane da deluje, dr Gerš kaže da bi ovaj metod mogao biti odlična opcija. Ona preporučuje da pokušate sa korišćenjem nežnog sredstva za pranje tela koje sadrži nežni ši puter i umirujuća eterična ulja.

Koristite prirodne mirise

Još jedna stvar koju možete da uradite ako vam nijedan dezodorans ne odgovara je prskanje nežnog parfema. Naravno, ovo možda nije najbolja opcija za vruće dane ili trening kada se mnogo znojimo. Ali ako uparite prirodni parfem sa nekim od ovih drugih metoda, kao što je antibakterijsko sredstvo za pranj, možete ublažiti problem.

 

Ostavite komentar