Lifestyle > Zdravlje

Koliko zimsko vreme ne prija SRČANIM BOLESNICIMA i da li su ugroženi zbog oscilacija temperature

Da li naglo zahlađenje može da poveća rizik od stvaranja tromba? O tim i drugim temama bilo je reči na K1 TV

Izvor: K1info

28/12/2023 > 13:00

podeli vest:

Koliko zimsko vreme ne prija SRČANIM BOLESNICIMA i da li su ugroženi zbog oscilacija temperature
Foto: Freepik.com


U poslednje vreme svedoci smo iznenadnih meteoroloških promena. Lekari upozoravaju da naglo zahlađenje može povećati rizik od stvaranja tromba. Hoće li nas uhvatiti minus i kako se adekvatno zaštititi od potencijalnih zdravstvenih izazova? O ovim važnim temama razgovaramo sa stručnjacima, dr Snežanom Bašić i meteorologom Nedeljkom Todorovićem u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

- Opasnije su zimske promene vremena. Leti imate konstantne visoke temperature, pa pad temperature neće biti toliko poguban za krvne sudove kao hladnoća pri ulasku u toplu prostoriju. Tokom leta postoji opasnost od pregrejavanja, što je specifično za ovo doba godine. Međutim, zabeleženi su i slučajevi smrti usled smrzavanja. Važno je napomenuti da ne smete odmah uneti smrznutu osobu u jako toplu prostoriju, jer to može izazvati probleme sa krvnim sudovima. Patofiziološki smo zatvoreni sistem krvotoka i ne reagujemo isto na sve spoljne temperature, uprkos prisustvu termoregulacionog centra. U situacijama kada šokirate termoregulacioni centar, bilo da je izložen izuzetno niskim ili visokim temperaturama, telo ne može adekvatno da se prilagodi. Sve informacije koje dolaze spolja, od ruku i nogu, pa do okoline, stižu do mozga. Mozak ih procesuira i šalje krvotoku i receptorima. U krvnim sudovima se nalazi veliki broj različitih tipova receptora koji reaguju. To može izazvati taloženje trombocita, kretanje i raspoređivanje krvi - kaže doktorka i dodaje:

Foto: Youtube PrintScreen

 

- U hladnim uslovima, krv se raspoređuje prema unutrašnjim organima kako bi se očuvala toplota. Kada unosite osobu izloženu hladnoći u previše toplu prostoriju, naglo širenje periferije može izazvati neprijatne neurološke situacije. Ovaj nagli proces može dovesti do naglog pada pritiska, usporavanja kretanja krvi i udaranja elemenata krvi o zidove krvnih sudova. Važno je postupati oprezno kako biste izbegli potencijalno ozbiljne posledice - dodaje.

Doktorka objašnjava i kako ovakvo vreme utiče na hronične bolesnike

- Ovako vreme pogoduje razvoju mnogih virusnih infekcija. Izgubili smo svest o postojanju drugih respiratornih virusa, nakon korone. Sada se suočavamo sa situacijom u kojoj čitave porodice oboljevaju. Jedan od respiratornih virusa karakteriše dugotrajan kašalj, koji traje od mesec do dva, pa čak do osam nedelja. Ovo vreme je pogodno za infekcije koje ne favorizuju ni zdrave ni bolesne ljude. Hroničnim srčanim bolesnicima odgovara blaža klima, budući da im hladno vreme ne prija. Toplo vreme, s druge strane, pogoduje stanjima poput angine pektoris.

 

- Lekari često tokom zime i ograničavaju njihovo izlaganje hladnoći zbog rizika od sužavanja krvnih sudova i potencijalno ozbiljnih tegoba. U ovakvim klimatskim uslovima, javljaju se oscilacije krvnog pritiska, što može imati ozbiljne posledice. Preporuka je da ljudi redovno prate krvni pritisak, posebno tokom zime, kako bi sprečili nagli porast pritiska u popodnevnim i noćnim satima. Ove promene mogu se desiti bez upozorenja, a pacijenti često doživljavaju nelagodu, nedostatak daha i aritmije. Nagla promena pritiska može izazvati trombemboličke komplikacije, šlogove i infarkte. Stoga je važno redovno kontrolisati pritisak, jer tromb može iznenada začepiti krvni sud, često bez prethodnih simptoma. Osobe sa srčanim oboljenjima trebaju raditi ultrazvuk jednom godišnje, dok se kod mladih preporučuje tokom sistematskih pregleda. Važno je pratiti dimenzije ključnih arterija, poput aorte, trbušne aorte i karotida, kako bi se prepoznali potencijalni rizici povezani sa skokovima pritiska - smatra kardiolog i napominje da muškarci ovu vrstu tegoba imaju zbog svoje nemarnosti:

Muškarci stradaju zbog fizičke aktivnosti koja je prekomerna, a ne znaju stanje svojih krvnih sudova.

- Hrana koja se povremeno konzumira nije strašna, ali ukoliko postane učestala u ishrani i unosite velike količine masti, može postati jako opasna. Postoji beta-glukan iz ovsa koji veže masti u crevima. Nažalost, nemamo enzime poput onih koje ima konj, pa ne možemo ekstraktovati taj beta-glukan iz ovsa i uključiti ga u ishranu. Pacijentima pružam glukane koji se nalaze u kesicama "holesterol es kompleks" i postižemo fantastične rezultate - zaključila je dr Snežana Bašić.

Manji pad temperature očekuje se oko 4. januara 

Meteorolog Todorović otkriva i kada će doći do promene temperature

Foto: Printscreen/K1

 

- Prognozom ne možemo da utvrdimo tačan datum značajne promene, ali gledajući sada tačan razvoj iznad Evropskog kontineta, gde se hladan vazduh zadržava severnije od nas. Zapadna, srednja Evropa, posebno Skandinavija i Rusija, mi smo u toplom delu. Ima nagoveštaja da neki manji pad temperature bude od nekog 4.-5. janura. To znači da ako je sada maksimalna temperatura između 10 i 15 stepeni, u tom periodu će biti za nekoliko stepeni, što znači da bi maksimalna temperatura će biti oko 10 stepeni. Nagoveštaj da bi mogla da naiđe jedna epizoda hladnijeg vremena je negde oko 10. janura i očekuje se nekoliko dana, kada bi temperatura mogla da bude ona maksimalna dnevna bila oko nule. To iznenadno hladno vreme i minus se ne vidi u cirkulaciji - zaključio je meteorolog.

Ostavite komentar