Lifestyle > Zdravlje

Imamo pobednika: NAJGORA svakodnevna NAVIKA za naš IMUNITET je...

Manjak sna? Stalni stres? Ove svakodnevne navike slabe naš imuni sistem, ali jedna od njih je fatalna

Autor: K1 info/ edukacija.rs

01/06/2023 > 15:36

podeli vest:

Imamo pobednika: NAJGORA svakodnevna NAVIKA za naš IMUNITET je...
Foto: Freepik.com


Nedavna studija Univerziteta Bon pokazala je da tipična “zapadna ishrana” koja podrazumeva mnogo crvenog mesa, šećera, zasićenih masti, a malo vlakana, odnosno brza hrana, poprilično slabi imuni sistem i uzrokuje brojne upale u organizmu.

Studija je takođe pokazala da upale, izazvane konzumacijom brze hrane, mogu da dovedu do oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, te dijabetes tipa 2.

Brza hrana bespovratno slabi imuni sistem

U eksperimentu, učestvovali su miševi koji su mesec dana bili pod “zapadnjačkim” režimom ishrane. Posle samo 30 dana, miševi su imali znatno oslabljen imuni sistem, te brojne bakterijske infekcije.

Takođe, pokazano je da je šteta koju brza hrana napravi u telu nepopravljiva, jer su miševi, nakon ovog eskperimenta, prešli na zdraviji režim ishrane, pa ipak, i dalje su imali trajne promene u imunološkom sistemu.

Ostaje da se utvrdi koji mehanizam stoji iza ovo procesa, ali svakako, naučnici savetuju da ljudi treba da prave svesne odluke kada je režim ishrane u pitanju i da izbegavaju brzu hranu po svaku cenu.

Ostavite komentar