Lifestyle > Zdravlje

Krenula SEZONA ALERGIJA: Svi misle da su "MACE" NAJGORE, a evo šta je MNOGO OPASNIJE

Beli delovi plodova topole, poznati kao "mace", sve su prisutniji, ali nisu oni uzrok alergija

Izvor: K1info/Tanjug

23/05/2023 > 09:42

podeli vest:

Krenula SEZONA ALERGIJA: Svi misle da su "MACE" NAJGORE, a evo šta je MNOGO OPASNIJE
Foto: Pixabay.com


Kiša je znatno uticala na smanjenje koncentracija svih alergenih polena u vazduhu, ali sa sunčanim danima očekuje se ponovna pojava alergena, pre svega polena trava. 

Beli delovi plodova topole, poznati kao "mace", sve su prisutniji, posebno na Adi Ciganliji i priobalju Novog Beograda, ali potrebno je da građani znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja kada se uvuku u nosne ili ušne šupljine i nisu alergeni polen. 

- Naša merenja, kao i svake godine, pokazuju da su većinom prisutni poleni drveća, ali su zbog kiša svi u zelenoj zoni, što znači da nisu prekogranične vrednosti.  To se može videti i na našoj aplikaciji "Polen Srbije". U predstojećem periodu očekujemo intenzivno cvetanje polena trava i korova - rekla je Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine. 

Ona je objasnila da su trave veliki alergeni.

- Sve osobe koje znaju i koje su završile alergijske probe sa svojim lekarima - alergolozima, a ne sami, treba na vreme da krenu sa svojim terapijama da bi se pripremile adekvatno za predstojeći period. I da se pravovremeno, a na to možemo da utičemo, radi kosidba kako travnatih površina, tako i zakorovljenih nekih poljoprivrednih - dovoljno neobrađenih,  koji su glavni izvor pre svega ozloglašene ambrozije koja nam tek predstoji - rekla je Mitrović..

Kako je navela, mnogi sugrađana iz svih delova Beograda, ali najviše Ade Ciganlije - priobalja Novog Beograda, javljaju se, jer im smetaju "mace".

 - To su beli delovi plodova topole i važno je da građani znaju da one nemaju alergena svojstva.  Mogu nas mehanički zairitirati, možemo kinuti, ali neće doći do procesa koji stvaraju burne alergijske reakcije sa našim telesnim tečnostima u organizmu. Jesu neprijatne, ulaze u sobe, stanove i tokom čitavog leta, ali nema opasnosti, jer to nije alergeni polen - rekla je Mitrović.

Ona je kazala da uskoro kreće i cvetanje lipe. 

- Većina sugrađana pomisli da su jako alergični na lipu. Međutim, alergološke probe i kontakti sa lekarima pokazuju da je većina sugrađana alergična na polene trava, a cvetanje lipe i trava se poklapa, pa sugrađani pomisle da je lipa glavni krivac, ali ispostavi se drugačije - rekla je Mitrović.

Ona je objasnila da je savet alergičnim osobama da na vreme uzmu propisanu terapiju.

- Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena - dodala je ona.

 

 


 

 

Ostavite komentar