Lifestyle > Zdravlje

Da, toliko je PROSTO: Ko MANJE sedi – DUŽE ŽIVI

Ako sedite manje od tri sata dnevno produžićete svoj životni vek za dve godine

Autor: K1 info/ rtv.rs

29/03/2023 > 07:22

podeli vest:

Da, toliko je PROSTO: Ko MANJE sedi – DUŽE ŽIVI
Foto: Freepik.com


U Britanskom medicinskom časopisu (BMJ), objavljeni su rezultati istraživnja koji kažu da ako sedeimo manje od tri sata dnevno, produžavamo životni vek za čak dve godine.

Ukoliko pritom ograničimo na dva sata dnevno vreme provedeno pred televizorom, moguće je produžiti životni vek za dodatnih 1,38 godina, dodaje se u ovoj studiji kojom je bilo obuhvaćen veliki procenat polulacije starije od 18 godina.

Istraživači su podelili ispitanike u tri grupe na osnovu dužine sedenja - manje od tri sata, od tri do šest sati i više od šest sati, kao i na osnovu vremena provedenog ispred malog ekrana - manje od dva sata, od dva do četiri sata i više od četiri sata.

- Rezultati pokazuju da dugo sedenje i gledanje televizije može da smanji životni vek – naveli su autori studije.

Prethodnim istraživanjima ustanovljeno je da sedenje podstiče pojavu dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti i utiče na povećanje stope opšteg mortaliteta.

- Istraživanja pokazuju da su u sedećem položaju mišići nogu potpuno neaktivni, što dovodi do poremećaja nivoa šećera i masti u krvi – objasnio je autor studije dr Piter Kacmarzik sa Univerziteta Luizijane koji je analizirao rezultate pet istraživanja o posledicama sedenja koja su poslednjih godina sprovedena u SAD, Kanadi, Australiji i Škotskoj.

Studija koju je objavilo Američko onkološko društvo otkrila je da je stopa smrtnosti među osobama koje sede više od šest sati dnevno veća od 20 posto u poređenju sa onima koje sede manje od tri sata, s tim što je rizik daleko veći kod žena (34 posto) nego kod muškaraca (17 posto).

Radi održavanja zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija savetuje odraslim osobama da se "umereno do intenzivno" bave najmanje 150 minuta nekom fizičkom aktivnošću nedeljno.

 

Ostavite komentar