Lifestyle > Zdravlje

Da li znate ŠTA SE DEŠAVA u vašem ORGANIZMU kada PRESTANETE da jedete hleb?

Pažljivo pročitajte tekst ukoliko želite da, iz bilo kog razloga, prestanete da jedete hleb

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/02/2023 > 12:37

podeli vest:

Da li znate ŠTA SE DEŠAVA u vašem ORGANIZMU kada PRESTANETE da jedete hleb?
Foto: Pixabay.com


Kada odlučite da započnete zdravu ishranu, prva stvar na listi koju mnogi preporučuju jeste da je poželjno izbaciti hleb. Međutim, mnogi ne mogu da zamisle da određene namirnice jedu bez hleba, pa teško donose tu odluku.

Kako kažu stručnjaci, izbacivanje hleba iz ishrane ima svoje i dobro i loše strane, pa je najbolje napraviti balans.

Prema pisanju portala "Arabiaweather", ovo će se dogoditi vašem telu ukoliko na 30 dana izbacite hleb.

1. Izgubićete na težini

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane se vidi veoma brzo i to u obliku gubitka kilograma. Međutim, nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se skupljala u telu. Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu.

2. Manjak apetita

Prerađeni ugljeni hidrati (beli hleb), u organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji zatim vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

To ne znači da iz ishrane u potpunosti treba da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite žitaricama od celog zrna, koje regulištu šećer u krvi.

3. Osećaj slabosti

Cela zrna koja se nalaze u nekim vrstama hleba smatraju se gorivom koje telu obezbeđuje energiju i izvor vitamina i minerala važnih za održavanje nivoa energije, kao što su magnezijum i vitamin B. Svako smanjenje ovih ključnih elemenata odraziće se na telo osećajem slabosti i umora.

4. Visok nivo ketona

Pošto su ugljeni hidrati glavni izvor energije, kada ih izbacite, telo razlaže masti i proizvodi ketone, a rezultati su - neprijatan zadah, suva usta, umor, slabost, vrtoglavica, nesanica i mučnina.

 

Ostavite komentar