Lifestyle > Zdravlje

Šta je FTD, BOLEST koja je pogodila ČUVENOG holivudskog GLUMCA

Frontotemporalna demencija, je izraz za grupu moždanih poremećaja koji prvenstveno utiču na frontalni i temporalni režanj mozga

Izvor: K1info/danas.rs

17/02/2023 > 22:00

podeli vest:

Šta je FTD, BOLEST koja je pogodila ČUVENOG holivudskog GLUMCA
Foto: Youtube PrintScreen


Poznatom holivusdkom glumacu, Brusu Vilisu, su lekari postavili dijagnozu i utvrdili da pati od afazije, moždanog poremećaja koji utiče na kognitivne sposobnosti.

Međutim, u periodu pre penzionisanja, zaposleni na filmskim setovima su uvideli promenu i da se sa glumcem nešto događa.

Posle toga, porodica Brusa Vilisa, objavila je da je bolest napredovala i da se glumac sada bori sa frontotemporalnnom demencijom.

FTD, frontotemporalna demencija, je izraz za grupu moždanih poremećaja koji prvenstveno utiču na frontalni i temporalni režanj mozga. Ove oblasti mozga su uglavnom povezane sa ličnošću, ponašanjem i jezikom.Ova bolest se javlja u ranijim godinama od 55 do 65 godina i jednako pogađa i muškarce i žene.

Simptomi i znakovi

FTD zahvata ličnost, ponašanje i obično jezičnu funkciju (sintaksu i fluentnost) više, a pamćenje manje nego Alchajmerova bolest.

Apstraktno razmišljanje i pažnja (održavanje i preusmeravanje) su oštećeni; odgovori su dezorganizovani. Orijentacija je očuvana, ali prisećanje može da bude oštećeno. Motorne veštine su uglavnom očuvane. Bolesnici imaju poteškoće u izvršavanju zadataka određenim redosledom, iako su vidno–prostorni i konstrukcijski zadaci manje pogođeni.

Znakovi oštećenja frontalnog režnja (refleks hvatanja, refleks sisanja, pućenje usana i palmomentalni refleksi) pojavljuju se u kasnom stadijumu bolesti, ali takođe nastaju kod drugih demencija. Neki bolesnici razviju bolest motornog neurona s mišićnom atrofijom, slabosti, poteškoće kod žvakanja i povećan rizik od aspiracijske pneumonije i ranu smrt.

Frontalni oblik FTD

Socijalno ponašanje i ličnost se menjaju. Bolesnici postaju impulzivni i gube svoje socijalne inhibicije (npr. mogu da kradu u prodavnici); zanemaruju ličnu higijenu. Neki imaju Klüver–Bucyev sindrom, koji uključuju emocionalnu zatupljenost, hiperseksualnost, hiperoralitet (npr. bulimia, sisanje i cmokanje) i vizuelnu agnoziju.

Foto: Unsplash.com

 

Pojavljuju se nedoslednost (oštećenje koncentracije) i mentalna rigidnost. Ponašanje postaje ponavljajuće i stereotipno (npr. bolesnici mogu da hodaju do istog mesta svakog dana). Jezički izražaj je smanjen; pojavljuje se eholalija, perseveracija (neprihvatljivo ponavljanje odgovora).

Primarna progresivna afazija

Jezička funkcija propada zbog asimetrične atrofije. Većina bolesnika ima poteškoće s pronalaženjem reči. Pažnja (npr. mogućnost ponavljanja brojčanog niza) može da bude značajno oštećena.

Mnogi bolesnici imaju afaziju sa smanjenom fluentnošću i poteškoćom u razumevanju jezika; početno oklevanje u govoru su takođe česti. Kod nekih bolesnika, afazija je jedini simptom za ≥10 godina; kod drugih, se razvijaju globalni deficiti unutar nekoliko godina.

Semantička demencija je vrsta primarne progresivne afazije. Kad je većinom zahvaćena leva polovina mozga, mogućnost razumijevanja reči se progresivno gubi.

Govor je fluentan, ali mu manjka značenje. Kada je desna polovina mozga većinom zahvaćena, bolesnici imaju progresivnu anomiju (nemogućnost imenovanja predmeta) i prozopagnoziju (nemogućnost prepoznavanja prijateljskih lica).

 

 

Ostavite komentar