Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Među 50 NAJLEPŠIH ULICA na SVETU, jedna je u Srbiji: Da li znate U KOM GRADU se nalazi?

Prestižni sajt Architecture and design je ovu banatsku ulicu svrstao čak na 22. mesto

Izvor: K1info/b92.net

17/06/2023 > 15:25

podeli vest:

Među 50 NAJLEPŠIH ULICA na SVETU, jedna je u Srbiji: Da li znate U KOM GRADU se nalazi?
Foto: Youtube PrintScreen/ Stefan Dee


Koliko je naša zemlja lepa svedoči i to što se jedna srpska ulica našla među 50 najlepših na svetu.

Priča najlepšim ulicama prekrivenim cvećem i drvećem obilazi svet putem društvenih mreža, a niko ne bi ni pomislio da se jedna od najlepših ulica u Srbiji i svetu nalazi baš u Kikindi.

Prestižni sajt Architecture and design, sa više od 12 miliona pregleda nedeljno, ulicu generala Drapšina svstao je na 22. mesto. 

Svojevremeno su urbanisti, arhitekte i ekolozi na međunarodnom konkursu odlučili, koje su najlepše ulice sveta i među najupečatljivijim su svrstali ovu ulicu varoši na severu Banata.

Jedan od simbola Kikinde, po čemu je ovaj grad poznat i van granica Srbije, jeste neobična ulica generala Drapšina, pravi zeleni tunel i oaza prirode u urbanom jezgru grada.

Reč je o drvoredu koji pravi tunel između kuća i ulice, zbog čega je ovde i tokom najvećih vrućina sasvim prijatno u senci i hladovini. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlјi koji se može pohvaliti lepotom drvoreda, koji sa svojim visokim krošnjama obrazuje "zeleni tunel" iznad same ulice ulepšavajući grad već dugi niz godina.

O ovom "zelenom tunelu" vodi se strogo računa - o zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji krasi Kikindu.

 

Ostavite komentar