Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Znate li koji je ovo srpski grad -ima 19 mostova, a nijednu reku?

Ovi mostovi koji se ističu svojom lepotom, predstavljaju i vredne istorijsko-arhitektenske celine ovog grada

Autor: K1info/nportal.rs

21/11/2022 > 21:24

podeli vest:

Znate li koji je ovo srpski grad -ima 19 mostova, a nijednu reku?
Foto: Youtube PrintScreen

U podnožju Vršačkog gorja, nalazi se Vršac, grad raskošne lepote, a odlikuje se burnom prošlošću, bogatom kulturnom tradicijom, živopisnom okolinom, prirodnim lepotama, ukusnom grožđu i odličnom vinu.

Vršac je karakterističan još po nečemu. Zapravo, on je jedini grad u Srbiji koji ima 19 mostova, a nijednu reku.

Vrščane ponekad “prodrma” tuga što nemaju pravu reku, ali se ubrzo smire kad se sete da bi takvom vodotoku morali mnogo više pažnje da poklone.

Došljaci često zadirkuju Vrščane da su dizali mostove preko praznog korita, ali stari vršački neimari su ozbiljno shvatali “svoju reku” i pažljivo je premošćavali tamo gde su ljudi imali potrebu da paorskim zapregama ili paradnim fijakerima pređu s jedne na drugu obalu.

Pričaju ove kamene ćuprije mnoge priče, od onih o tajnim sastancima ljubavnih parova, do priča o podivljalim vodenim bujicama koje su, dešavalo se, odnosile i ljudske živote.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Od svih ćuprija u Vršcu po lepoti se izdvaja most kod Male crkve, koji je podignut krajem 19. veka i obiluje elementima secesije. On je najlepši, ali i najfrekventniji vršački most, koji moraju da pređu svi koji u taj grad dolaze iz pravca Beograda.

Foto: Youtube PrintScreen

Most kod Male crkve u Vršcu

Njegova specifičnost je i u tome što se nalazi u ulici koja ima dva imena: do mosta se zove ulica Drugi oktobar, a od mosta Dvorska. Ali pitanje je koliko dugo će on izdržati teret savremenog saobraćaja.

 

 

 

Ostavite komentar