Lifestyle > Mozaik

Uspavan P-22, NAJPOZNATIJI HOLIVUDSKI planinski lav

Planinski lav postao je slavan kada je fotografisan ispod holivudskog znaka, a sliku je obajvio časopis National Geographic decembra 2013.

Izvor: K1info

18/12/2022 > 13:24

podeli vest:

Uspavan P-22, NAJPOZNATIJI HOLIVUDSKI planinski lav
Foto: Tanjug/U.S. National Park Service, via AP, File


P-22, planinski lav koji je proveo godine u parku Grifit u Los Anđelesu, uspavan je pošto je zadobio povrede koje su najverovatnije nastale od udarca vozila.

Velika mačka dospela je na naslovne strane prošlog meseca posle napada na čivavu. Vlasti su ga uhvatile u ponedeljak, koristeći GPS podatke sa njegove ogrlice za praćenje, kako bi ga locirale i anestezirale.

Odeljenje za ribe i divelje životinje u Kaliforniji donelo je odluku o eutanaziji P-22 posle "sveobuhvatne medecinske procene", navodi se u saopštenju za štampu u subotu.

Navedeno je da je "humanu eutanaziju" jednoglasno preporučio medicinski tim u zoološkom vrtu u San Dijegu, sprovedenu pod opštom anestezijom.

P-22 je dobio "opsežnu procenu" koja je pokazala "značajne povrede glave, desnog oka i unutrašnjih organa, potvrđujući sumnju da su povrede nastale od udarca vozilom", saopštilo je odeljenje.

Dvanaestogodišnji planinski lav takođe je imao "bolest bubrega, hroničan gubitak težine, opsežnu parazitsku infekciju i lokalizovani artritis".

Planinski lav P-22 postao je slavan kada je fotografisan ispod holivudskog znaka. Slika je predstavljena u časopisu National Geographic u decembru 2013.

Ranije ove godine počela je izgradnja prelaza za divlje životinje, koja obuhvata 10 traka duž autoputa 101, u nadi da će se stvoriti bezbedniji način za kretanje životinja.ž

Foto: Tanjug/National Park Service via AP, File

 

Bet Prat, kalifornijska izvršna direktorka Nacionalne federacije za divlje životinje, takođe je dala emotivno saopštenje.

"Zahvalna sam što sam te poznavala, P-22. Zauvek ćeš mi nedostajati, ali nikada neću prestati da radim na poštovanju vašeg nasleđa i, iako smo te izneverili, možemo bar delimično da se iskupimo tako što ćemo svet učiniti bezbednijim za vašu vrstu", napisala je ona. 

 

Ostavite komentar