Lifestyle > Mozaik

I MACE mogu da dobiju DIJABETES, ali za njih STIŽE i novi LEK

Nekim mačkama gubljenje na kilaži znači rešenje šećera u krvi

Autor: K1info/petmagazine.rs

13/12/2022 > 21:15

podeli vest:

I MACE mogu da dobiju DIJABETES, ali za njih STIŽE i novi LEK
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Isto kao i ljudi, mačke mogu dobiti dijabetes. To je stanje u kom vaša mačka ima poteškoća s korišćenjem šećera u krvi kao izvora energije. Zato mace nikako ne bi smele da jedu čokoladu i druge slatkiše.

Ako vasa mačka ima potrebu više piti vodu, mokriti i jesti, a istovremeno gubeći na težini znači da ima višak šećera u krvi. Propratni simptomi mogu biti česte infekcije mokraćnog trakta, ili pogoršanja dlake.

Mačke s prekomernom težinom vrlo su sklone dijabetesu tipa 2. Dobra vest je da kada mačke tokom dijabetesa tipa 2 izgube dovoljno kilograma, mnogima više nije potrebno lečenje, sve dok održavaju zdravu telesnu težinu. Lečenje pojedinih maca zahteva i svakodnevno bockanje insulinom.

Foto: Unsplash.com

 

Sada pojavila se jedna novina u lečenju maca sa dijabetesom, pa možda vašim ljubimicama više neće biti potrebne stalne injekcije i bockanja.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je odobrila lek kompanije Elanco Animal Health Inc za mačke s dijabetesom, čime je postao prvi oralni lek odobren za tu bolest kod životinja.

Lek Bexacat pomaže poboljšati kontrolu šećera kod inače zdravih mačaka s dijabetesom koje prethodno nisu lečene insulinom.

- Kompanija za zdravstvenu zaštitu životinja očekuje da će lek biti dostupan američkim veterinarima u prvom tromesečju 2023. godine - rekao je Majkl Brir, viši direktor Elanca.

- Procenjuje se da oko 600.000 mačaka u Sjedinjenim Državama ima dijabetes, a istraživanja pokazuju da se gotovo 125.000 mačaka ne leči zbog složenosti današnjih opcija - rekao je on.

 

Ostavite komentar

Ivana Lazarević

Divna vest, samo mislim da mi u Srbiji necemo moci da dodjemo do leka, nazalost

06.12.2023 17:13