Lifestyle > Mozaik

Da li ste znali da POSUĐE ima ROK TRAJANJA i da može biti ŠTETNO po zdravlje

U kući je važno kuhinjska pomagala obnavljati na dve do tri godine

Izvor: K1info/novosti.rs

29/11/2022 > 18:54

podeli vest:

Da li ste znali da POSUĐE ima ROK TRAJANJA i da može biti ŠTETNO po zdravlje
Foto: Unsplash.com


Svi imamo posuđe koje smo nasledili od naših baka ili majki koje i sami svakodnevno koristimo. Neke stvari u kuhinji koristimo godinama, a da nam ni na pamet ne padne da i one imaju svoj rok trajanja.

Ipak, važno je znati da zbog zdravlja, ali i njihove funkcionalnosti, redovno moramo obnavljati ova kuhinjska pomagala. Ovih pet stvari imaju rok trajanja na koji bi trebalo obratiti pažnju.

1. Noževi

Noževe je potrebno menjati svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali nema svrhe da ih više oštrite. Produžite im rok trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično.

2. Teflonsko posuđe

Teflonsko posuđe je potrebno menjati svake dve do tri godine. Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se “ljušti”, a pranje ostataka od hrane postane prava mala noćna mora, veme je za kupovinu novog posuđa. Produžite im rok trajanja tako što ćete šerpe zakačiti da vise uspravno u kuhinji ili stavite salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Foto: Unsplash.com

 
3. Plastične i drvene daske za sečenje

Plastične i drvene daske za sečenje potrebno je menjati svake godine ili pošto tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom.

4. Drvene varjače

Drvene varjače veoma su praktične i danas ih možemo videti maltene u svakoj kuhinji. Međutim, treba znati kada je vreme za kupovinu novih. Menjajte ih svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

5. Keramičke posuđe

Ukoliko vam keramičke posude naprsnu, obavezno ih izbacite iz kuće. Naprsline i šupljine si idealne za nakupljanje bakterija.

 

 

 

 

Ostavite komentar