Lifestyle > Mozaik

VAŽNO je znati kako da PRAVILNO pakujete namirnice u FRIŽIDER

Od toga gde rasporedite namirnice u frižideru zavisi koliko dugo ćete uspeti da sačuvate njihovu svežinu

Autor: K1 info/ tesla.info

25/10/2022 > 13:57

podeli vest:

VAŽNO je znati kako da PRAVILNO pakujete namirnice u FRIŽIDER
Foto: Freepik.com


Sveže namirnice su važan deo ukusa svakog obroka, bilo da pravite sendvič, ili se oprobavate u najzahtevnijim receptima.

Adekvatno čuvanje hrane će vam uštedeti vreme i novac, a pre svega sprečiti ugrožavanje zdravlja.

Gornje police

Ovaj deo je namenjen za mleko, sireve i ostale lako kvarljive mlečne proizvode. Položaj u frižideru zapravo diktira čuvanje mlečnih proizvoda, kako će se i koliko rashlađivati i shodno tome, koliko dugo trajati. Takođe, dobro je da na gornjim policama čuvate suhomesnate proizvode i jaja, za koje se pogrešno smatra da ih je najbolje držati u vratima.

Police u sredini

Na ovom delu frižidera temperatura je najstabilnija i ima najmanje vlage. Tako da je najbolje da tu držite ribu, meso, ali tako da sirovo meso uvek bude ispod kuvanog. Takođe, ovde čuvajte i ostatke kuvanog ručka ili večere, kao i orašaste plodove. Ostatke kuvanog jela brzo ohladite, pa stavite u frižider. Najbolje je da hranu ohladite u hladnoj vodi.

Fioke na dnu frižidera

Na dnu frižidera ima najviše vlage, zato je taj deo rezervirsan za povrće, salatu i namirnice kojima vlaga dobro dođe da ostanu duže sveže.

Foto: Freepik.com

 
Vrata frižidera

Vrata važe za najtopliji deo frižidera, pa je zato preporučljivo da u gornjem delu vrata čuvate mekane sireve, putere i maslac, a u donjem delu napitke.

Dodatni savet

Čuvanje voća kao što su jabuke, avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive nije preporučljivo mešati sa drugim vrstama voća, jer stajanjem oslobađaju etilen koji pospešuje truljenje. Za svo voće i povrće je važno da se pre odlaganja ne pere. Višak vlage privlači plesni, bakterije i ubrzava kvarenje. Posebno je važno kod listastog povrća poput zelene salate, blitve, zelja da se ovo povrće u frižideru čuva suvo.

 

 

 

Ostavite komentar