Lifestyle > Mozaik

Osam ČINJENICA koje vam mogu SPASITI život

Iako se u kritičnim situacija uglavnom svi uspaniče, potrebno je ostati "hladne glave" i setiti šta prvo uraditi

Autor: K1info/cinjenice.ba

28/11/2022 > 09:12

podeli vest:

Osam ČINJENICA koje vam mogu SPASITI život
Foto: Unsplash.com


Nesreće se stalno dešavaju, a samo retki u datoj situaciji ostanu pribrani i odreaguju kako treba. Većina se uspaniči, pa od straha ili neznanja ne urade ono što treba, a posledice toga mogu biti i pogubne.

Evo 8 činjenica koje bi trebao da znate, jer bi vam mogle spasiti život.

1. Miris ribe ili urina kod kuće bez vidljivog razloga.

Ako ne možete otkriti izvor mirisa, verovatno se tope električne žice. Ova situacija može dovesti do požara ili čak eksplozije. Najbolja opcija je isključiti struju dok se jasno ne utvrdi uzrok.

2. Bujična voda

Ukoliko plivate i slučajno se nađete u bujici, potpuno je beskorisno plivati protiv nje do obale, samo ćete uzalud potrošiti energiju. Pokušajte plivati paralelno s obalom dok ne izađete iz struje, a tek onda plivajte prema obali.

3. Aspirin može pomoći kod srčanog udara.

Samo jedna tableta aspirina može ozbiljno poboljšati stanje osobe koja ima srčani udar. Ta osoba bi trebala bi odmah leći i staviti nešto pod glavu ili sesti i tada uzeti tabletu. Da bi pto pre delovao, treba ga  dobro žvakati.

Foto: Pixabay.com

 
4. Kako utvrditi da li neko ima toplotni udar?

Simptomi toplotnog udara su vrtoglavica i mučnina, ali se oni mogu pojaviti pojaviti i iz drugih razloga. Ako ste u blizini osobe koja je dosta vremena provela na suncu I oseča se lose, dajte joj da pojede neki slatkiš. Ukoliko joj bude bljutav u pitanju je topotni udar.

5. Kako pomoći osobi koja je ostala bez svesti?

Ako neko pored vas padne u nesvest, umesto da ga šamarate i polivate vodom, mnogo je korisnije da ga položite na leđa i podignite mu kolena na grudi. To će dovesti do protoka krvi u njihov mozak i osoba će se probuditi. Ali prvo se uverite da osoba nema povrede nogu ili tela, inače se situacija može samo pogoršati.

6. Kako razbiti auto staklo u slučaju nesreće?

Dogodila vam se saobraćajna nesreća i u situaciji ste da iz automobila možete izaći samo kroz prozor, a vrata je nemoguće otvoriti, setite se da je puno lakše razbiti prozor udarcem, ne po sredini, već po rubovima.

7. Nosite uvek sa sobom lekove protiv alergije.

Može se dogoditi da ste alergični na nešto sa čime se nikada pre niste sreli . A to bi mogla biti tako ozbiljna alergijska reakcija, čak i smrtonosna ako ne dobijete pravu pomoć. To je posebno važno na putovanjima kada ljudi probaju novu hranu, vide nove biljke i odlaze na potpuno nova mesta. Svoje lekove uvek nosite sa sobom.

Foto: Shutterstock

 
8. Susret sa medvedom.

Volite da planinarite, šetate šumama i relaksirate se u prirodi daleko od civilizacije. A šta ako slučajno naiđete na medveda? Svi znamo koliko oni mogu biti opasni.

Ipak, nemojte paničiti pre nego što se medved počne ponašati agresivno. Ako vas samo gleda, stanite mirno. Postoji mogućnost da neće ni shvatiti ko ste i šta ćete učiniti. Najverojatnije će se povući kada shvati da ste čovek.

Ukoliko do neke od gore pomenutih situacija, setite se ovih činjenica i nikako ne očajavajte, to bi vam moglo spasiti život.

 

 

Ostavite komentar