Lifestyle > Mozaik

8 namirnica koje sprečavaju NEPRIJATAN ZADAH

Ne pokrivajte usta rukom i ne okrećite glavu dok razgovarate sa nekim... Postoji rešenje

Autor: K1 info/ wall.hr

25/10/2022 > 20:00

podeli vest:

8 namirnica koje sprečavaju NEPRIJATAN ZADAH
Foto: Freepik.com


Alkohol, kafa i beli luk, namirnice su koje garantuju neprijatan zadah. Baš kao što postoje one koje ga uzrokuju, postoje i one koji mogu da ga spreče kada vam žvakaća guma ili mentol bombona nisu dostupne.

U nastavku teksta pročitajte kojih 8 namirnica au lideri u borbi protiv zadaha iz usta...

Voda

Suva usta puna čestica hrane su idealno okruženje za loš dah. Voda to može brzo da otkloni povećanjem  vlage u ustima.

Prirodni jogurt

Redovno jedenje prirodnog jogurta može da spreči halitozu (neprijatan zadah). Sadržani lactobacilli takođe se brinu o dobrim bakterijama u ustima tako da sprečavaju preterano skupljanje loših koje uzrokuju zadah. Važno je odabrati jogurt bez dodatka šećera.

Foto: Pixabay.com

 
Jabuke

Kiselina pomaže protiv neprijatnog zadaha pa tako i ona koja se nalazi u jabukama. Jedna jabuka dnevno, odma posle jela može uspešno da sprečit neprijatan zadah.

Vruć limun

"Čist" limun je previše kiseo za većinu ljudi, ali ipak može veoma da pomogne u smanjenju neprijatnog zadaha. Iscedite sok od jednog limuna, pomešajte s toplom vodom i popijte.

Foto: Pixabay.com

 
Začinske biljke

Peršun, koromač (morač, divlja mirođija), mirođija, matičnjak, žalfija, đumbir... Ove biljke sadrži apiol, biljno ulje koje može da veže za sebe mirise. S druge strane deluju dezinfekciono. Možete da ih konzumirate u obliku čaja.

Crni čaj

Oni koji često imaju problem s neprijatnim zadahom ujutru, trebalo bi da umesto kafe počnu da piju crni čaj. Ne samo da će vas razbuditi, nego inhibira rast bakterija koje pruzrokuju zadah.

Trešnje

Trešnje nisu samo ukusno voće od koga se prave još ukusnije poslastice, one takođe razgrađuju mathanethiol koji je odgovoran za zadah iz usta..

Spanać

Polifenoli koji se nalaze u spanaću mogu da se upotrebe kao "protivotrov" za sumporna jedinjenja koja proizvode beli i crni luk. Tako da protiv neprijatnog zadaha možete početi da se borite još za vreme samog obroka. Usput, isto važi i za bosiljak.

 

 

 

Ostavite komentar