Lifestyle > Mozaik

Nisu jesen samo KULEN I KOBAJE... Može da bude i UKUSNO I ZDRAVO

Evo na koje sve načine možete da pripremate povrće, a da se pri tom sačuvaju sva nutritivna svojstva

Autor: K1 info/ tesla.info

04/10/2022 > 07:18

podeli vest:

Nisu jesen samo KULEN I KOBAJE... Može da bude i UKUSNO I ZDRAVO
Foto: Pixabay.com


Povrće je svakako najbolje jesti u svežem stanju, jer tako iz njega uspevate da iskoristite sve dobre nutrijente, vitamine, minerale i vlakna.

Kada je u pitanju čuvanje ovih namirnica, imajte u vidu da je povrće potrebno držati neoprano i neoljušteno sve do same upotrebe, kako bi duže trajalo i sačuvalo sva svojstva.

Idelano je da frižider ima posebnu fioku za voće i povrće sa poklopcem koje čuva svežinu namirnica, sprečavajući da se prevremeno osuše.

Spremajte povrće na pari 

Evo koliko je potrebno vremena izdvojiti za pripremu različitih vrta povrća:

Špargle - oko 5 minuta

Kelj, blitva i drugo zeleno lisnato povrće - 3 do 5 minuta

Isto toliko je potrebni za brokoli i karfiol

Cvekla, šargarepa, krompir i batat - od 5 do 15 minuta

Povrće zapečeno u rerni

Početak jeseni je vreme kada su pijace prepune raznovrsnog povrća, koje osim ukusne salate, pripremanja u kuvanim jelima, možemo peći i u rerni. Sve što je potrebno jeste da uključite rernu na 200 stepeni, obložite tepsiju papirom za pečenje, poređate krompir, batat, šargarepu, papriku ili drugo povrće i prelijete sa malo maslinovog ulja. Za 15 minuta ćete imati ukusan obrok ili prilog, bez dodatnih masnoća, a namirnice će poprimiti sočan i slatkast ukus.

Grilovano ili dinstano povrće

Grilovano i dinstano povrće je možda i najbrži način da pripremite zdrav i ukusan obrok. Namirnice možete dinstati sa nekoliko kapi ulja, pa čak i bez ulja. Dovoljno je da prvo blago izdinstate luk (na ulju ili vodi), a posle 5 minuta da ubacite i ostale željene namirnice, začinite i poklopite i dinstate na šporetu dodatnih 10 minuta.

Foto: Pixabay.com

 
Kuvano povrće

Radi zdravlja i forme, što više treba jesti sveže voće i povrće, međutim postoje neke namirnice koje su mnogo zdravije ukoliko se ipak skuvaju. Kuvanje povrća podrazumeva njegovu termičku obradu u vodi, u trajanju od 3 do 90 minuta, što zavisi od vrste povrća, njegove zrelosti i veličine. Jesenje namirnice koje su najpogodnije za kuvanje su brokoli, paprika, cvekla i šargarepa, od kojih nakon termičke obrade možete dalje praviti divne salate ili priloge.

 

 

 

Ostavite komentar