Lifestyle > Mozaik

NE RADITE ovih 5 STVARI ako želite da imate VIŠE PARA u novčaniku: Evo šta kažu BOGATI, šta treba IZBEGAVATI

Štedite i štedite da biste kupili bar jednu svoju nekretninu, savetuju finansijski eksperti

Izvor: K1info/telegraf.rs

31/12/2023 > 19:48

podeli vest:

NE RADITE ovih 5 STVARI ako želite da imate VIŠE PARA u novčaniku: Evo šta kažu BOGATI, šta treba IZBEGAVATI
Foto: Shutterstock


Ukoliko niste imućni, možda vas zanima kako da steknete veću sumu novca u različitim intervalima života. Izgradnja dugoročnog bogatstva podrazumeva donošenje pametnih odluka u vezi sa vašim finansijama, poput doslednog ulaganja i davanja prioriteta otplati bilo kakvog duga.

Ono što ne uključuje je trošenje novca na stvari koje nemaju dugoročnu vrednost. Evo na šta finansijski ekspert ne preporučuje trošenje novca ukoliko želite da se obogatite.

Luksuzne stvari

To uključuje dizajnersku odeću, skupe satove, old-tajmere i bilo koji drugi skupi predmet statusnog simbola prenosi Yahoo news.

- Kupovina luksuznih stvari koje ne možete da priuštite može biti značajan izdatak na vaše finansije - priča ekspert, dodajući da je bolje investirati u imovinu koja će se isplatiti na dugoročne staze, poput akcija ili nekretnina.

Impulsivna kupovina

Pod pojmom impulsivne kupovine, ekspert smatra bilo šta na čiju su nas kupovinu naterale emocije, poput odlaska u šoping kako bismo prebrodili težak dan na radnom mestu.

Foto: Unsplach.com

 

Bolji pristup je da se fokusirate na izgradnju čvrstog finansijskog plana i da ga se pridržavate.

Iznajmljivanje

Iako iznajmljivanje nekretnine deluje pristupačije od kupovine sopstvenog doma, može biti skuplje na duže staze.

- Fokusirajte se na izgradnju svog bogatstva ulažući u nekretnine, bilo da je reč o kupovini doma ili investiranju u nekretnine za iznajmljivanje - naglašava ekspert.

Dug sa visokim kamatama

Oni koji žele da ostvare svoje bogatstvo, ali imaju dugove po kreditnim karticama, kredite do dana isplate ili lične zajmove, možda će otkriti da plaćanje visokih kamata brzo izjeda ove napore.

Precenjeni finansijski proizvodi

- Finansijski proizvodi kao što su anuiteti, doživotno osiguranje ili zajednički fondovi sa visokim naknadama mogu obećavati visoke prinose, ali često ih mogu i narušiti - priča ekspert.

Jedan finansijski ekspert iz Srbije kaže da je, za početak, uvek bolje da sami štedite.

Ostavite komentar