Lifestyle > Mozaik

Grozna NAVIKA u kojoj su SRPKINJE prve u Evropi: Svaka druga puši, ne GASI

Čak 41,2 odsto Srpkinja puši cigarete, a za njima idu Hrvatice i Bugarke sa po 35, 3 odsto

Izvor: K1/citymagazine

20/09/2023 > 20:36

podeli vest:

Grozna NAVIKA u kojoj su SRPKINJE prve u Evropi: Svaka druga puši, ne GASI
Foto: Unsplash.com


Situacija sa konzumacijom cigareta u našoj zemlji je odavno prešla sve granice normale, ali ovo istraživanje pokazuje da je situacija mnogo gora nego što smo mislili, pogotovo kad su u pitanju žene.

Ispitivanje iz 2018. žene iz Srbije stavlja ubedljivo na prvo mesto po količini konzumiranja cigareta. Daleko ispred Turkinja i Francuskinja, koje bi vam možda prve pale na pamet, kad je u pitnaju ova rđava navika.

Čak 41,2 odsto Srpkinja puši cigarete, a za njima idu Hrvatice i Bugarke sa po 35, 3 odsto, Francuskinje sa 33, 2 odsto a na petom mestu su Grkinje. Crnogorki nema na ispitivanju pa smo u ovom slučaju mogli da se okitimo zlatnom medaljom.

Ipak, Svetska zdravstvena organizacija je u novijem istraživanju. iz 2020. godine, naše jugozapadne komšinice uključila u istraživanje, i kao da je vaterpolo, odmah su se našle na vrhu.

Foto: Unsplash.com

 

Prema novijim podacima, Crna Gora je na prvom mestu sa 43 odsto, Srbija na drugom sa 37, a Hrvatska na trećem sa 35 odsto. Grčka je na četvrtom, dok je na petom mestu Češka (odnosno Čile, ali s obzirom na to da nas sad zanima evropska statistika pominjemo Češku).

Komentari na ovakvo istraživanje, pored onih klasičnim viceva za dva dinara, se mahom vezuju da je ovo jako tužna statistika kao i da retko ko povezuje ovu količinu pušača u zemlji sa brojem obolelih sa rakom.

Ostavite komentar