Lifestyle > Mozaik

Nije lako ni BITI LOPOV: EKSTREMNO teškom rutom LOPOVI na 2.400 metara visokom vrhu Alpa UKRALI DOBROVOLJNE PRILOGE

Kutiju je postavio lokalni planinarski klub radi prikupljanja donacija za održavanje prolaza do vrha

Izvor: K1info/rts.rs

28/08/2023 > 19:11

podeli vest:

Nije lako ni BITI LOPOV: EKSTREMNO teškom rutom LOPOVI na 2.400 metara visokom vrhu Alpa UKRALI DOBROVOLJNE PRILOGE
Foto: Pexels.com


Planinari u Švajcarskoj ogorčeno su reagovali na krađu novca iz kutije za donacije smeštene na planinskom vrhu u Alpima na koji se stiže jednim od najtežih uspona.

Između 400 i 500 švajcarskih franaka uzeto je iz kutije planinarskog kluba Lejkerbad, u blizini vrha Daubenhorna u švajcarskim Alpima.

Kutiju je postavio lokalni planinarski klub radi prikupljanja donacija za održavanje prolaza do vrha.

Ova planinarska ruta je jedna od najdužih u Švajcarskoj i ima oznaku K5, što znači da je ekstremno teška. Zato se pretpostavlja da su pljačkaši iskusni alpinisti koji su poznavali ovo područje i došli su opremljeni alatom da razbiju kutiju.

Patrik Grihting, jedan od članova odbora kluba veruje da je krađa unapred planirana.

- To nisu bili obični planinari - rekao je Grihting u izjavi za novinsku agenciju DPA.

- To je ogromna kutija koju ne možete da otvorite samo šrafcigerom.

Kutija se nalazi na zaravni na kojoj se alpinisti odmaraju posle skoro kilometar penjanja uz strmu liticu. U špicu sezone oko 50 planinara se svakodnevno penje na ovaj vrh.

Grihting pretpostavlja da su se lopovi popeli rano ujutro ili uveče. I pored toga što su 2015. godine postavljene čelične merdevine i sajle, ovaj vrh ostaje nepristupačan za sve osim za najiskusnije penjače, a krađa je šokirala zajednicu planinara.

 

 

- Kakvi su ovo ljudi? - zapitao se klub u objavi na Fejsbuku, nazvavši pljačku "velikom uvredom“ koja je pokazala "nepoštovanje“ prema zajednici.

- Planinarski klub se brine o ovoj trasi bez nadoknade, i ne tražimo ništa, a sada je neko odlučio da ukrade novac doniran za održavanje - napisali su volonteri.

- Ne želimo da se počiniocima nešto loše desi, već da ih do kraja večnosti muči griža savesti svaki put kada krenu u planine.

Iz kluba kažu da veruju da su lopovi nastavili i popeli se do vrha, što je dodatno iznenadilo članove kluba.

Ostavite komentar