Lifestyle > Mozaik

FEDORE SU NOVI "MUST-HAVE": Svet poludeo za ŠEŠIROM KILIJANA MARFIJA iz "Openhajmera"

Trgovci širom sveta javlaju da je drastično porasla potražnja za šeširima sličnim onome koji je nosio "otac atomske bombe"

Izvor: K1info

26/07/2023 > 22:26

podeli vest:

FEDORE SU NOVI "MUST-HAVE": Svet poludeo za ŠEŠIROM KILIJANA MARFIJA iz "Openhajmera"
Foto: Universal Pictures


Portret šefa birmingemske bande Tomasa Šelbija u seriji "Peaky Blinders" koga je igrao Kilijan Marfi doneo je porast popularnosti staromodnih ravnih kapa u poslednjih sedam godina. Sada – nova uloga u biografskom trileru "Openhajmer" ima sličan učinak, ali na drugačiju vrstu "pokrivala" za glavu.

Naime, trgovci širom sveta izveštavaju da raste potražnja za fedorama – šeširima stilom sličnim onome koji Marfi nosi u svom portretu “oca atomske bombe” Roberta Openhajmera.

Firma John Lewis sada prodaje 21% više fedora nego ravnih kapa, dok specijalist za šešire Herbert Džonson kaže da beleži sve veću potražnju za tim stilom među mlađom populacijom. Šešir Roberta Openhajmera bio je upečatljivi deo njegove ikonografije. Uz kostimografkinju filma, Elen Mironik, Marfi i reditelj Kristofer Nolan bili su uključeni u proces izbora konačnog šešira.

- Razmišljam o Openhajmeru kao o rok zvezdi. Bio je vrlo pažljiv oko svog izgleda. Bilo je za pamćenje. On je otelotvorio moć komunikacije kao niko drugi - rekla je Elen Mironik.

Nolan je tražio da kostimografkinja drugim likovima ne daje šešire, iako film obuhvata mnoga decenija u kojima bi šeširi bili standard. U intervjuu za LA Times, Nolan je rekao da je šešir tako specifičan “kao zubi Fredija Merkjurija".

- To je kao veštački razbarušena kosa, potrebno je puno nerviranja, a ja sam se često petljala oko šešira neposredno pre snimanja - dodala je Elen ističući da nije uspela da uđe u trag originalnom šeširu, ali je dobila nekoliko fotografija Openhajmera koji ga je nosio na Prinstonu i tokom boravka u laboratoriju u Los Alamosu gde je razvio atomsku bombu.

Foto: Tanjug/Melinda Sue Gordon/Universal Pictures via AP

 

Sa širokim obodom, Elen Mironik je rekla da šešir koji je Openhajmer nosio u stvarnom životu tehnički nije fedora jer je imao ravnu, a ne povijenu "krunu". Zbog njegovog jedinstvenog dizajna (ona veruje da  je Openhajmer mogao da ga nabavi u Novom Meksiku), naručila je od proizvođača šešira kopiju. Prve tri radionice koje je angažovala nisu uspele da ga naprave kako treba, piše Guardian.

- Šešir je bilo jako teško napraviti. Bio je potreban poseban kvalitet izrade i da stoji na Marfijevoj glavi na određeni način - dodala je. U svom poslednjem pokušaju kostimografkinja je kontaktirala Baron Hats iz Los Anđelesa koji su specijalizovani za film.

Radeći sa referentnim slikama, osnivač kompanije, Mark Mejia, počeo je uzimajući Marfijeve mere na starinskom konformatoru koji daje tačan otisak veličine i oblika glave. Pošto je izradio određeni blok šešira, Mejia se sastao s ekipom iz filma. 

- Bilo je drugačije od svega što smo radili ranije - priznao je.

Izrađen od nebojene dabrove kože, Mejia kaže da je lakši od većine šešira na policama. 

- To nije materijal s kojim ljudi sada prečesto rade pa sam morao da naručim poseban materijal za film - otkrio je. Dva meseca kasnije, konačni šešir je bio spreman. I sada je - svetski hit kao i film u kojem je predstavljen.

Ostavite komentar