Lifestyle > Mozaik

Ni kućni ljubimci NISU IMUNI na komarce: Evo kako da ih ZAŠTITMO od malih, dosadnih KRVOPIJA

Ovi insekti su uzročnici mnogih zaraznih bolesti na svim životinjskim vrstama

Autor: Anica Ninković

28/06/2023 > 20:18

podeli vest:

Ni kućni ljubimci NISU IMUNI na komarce: Evo kako da ih ZAŠTITMO od malih, dosadnih KRVOPIJA
Foto: Freepik.com/shutterstock


Najezda komaraca nam je sudbina svakog letaa. Pored raznih sredstava koje koristimo i intervencije nadležnih službi zaduženih za suzbijanje ovih insekata, oni i dalje ne posustaju. A šta se sada dešava sa kućnim ljubimcima? Ovo su se sigurno zapitali svi vlasnici kuca i maca, pa i drugih životinja.

Kaliko su kućni kućni ljubimci ugroženi i kako bismo mogli da ih zaštitimo od komaraca za naš portal K1info otkrio je doktor veterinarske medicine i autor emisije "Veterinari bez granica", Dragiša Jestrović.

- Komarci su uzročnici mnogih zaraznih bolesti, kada je reč o kućnim ljubimcima, odnosno svim životinjskim vrstama. Samim tim, morali bismo da gledamo sa aspekta moguće pojave zaraznih bolesti, koje se u poslednjoj deceniji mnogo češće pojavljuju nego ranije. Većina kućnih ljubimaca zbog dlačnog pokrivača, koji je dosta intenzivan i koji je, pogotovo kod pasa koji imaju podlaku, apsolutno jedna nepremostiva barijera za ubod komarca - rekao je naš sagovornik i dodao:

- Oni, kao takvi, su vrlo nezanimljivi komarcima. Na njih se ne mogu prikačiti i sisati krv, a bez kontakta sa krvlju se ne mogu preneti uzročnici bolesti. Vrlo je bitno da se krzneni pokrivač redovno održava, što podrazumeva četkanje, feniranje, itd. Ne bi trebalo u toku leta  preterano skraćivati dlačni pokrivač. Treba uraditi šišanje, ali ostaviti dovoljnu debljinu, koja je oko 1 cm i više, da ne bi mogli komarci da penetriraju, tj. da dođu do same kože.

Veterinar nam je objasnio kako zaštiti ljubimce.

Foto: Privatna arhiva

Doktor veterinarske medicine, veterinar Dragiša Jestrović

- Ono što je najbitnije je zaštita. Kada je reč o manjim rasama pasa u kući, komaraci mogu da budu veoma iritativni i njihov ubod može da izazove alergijsku reakciju u smislu nekih ozbiljnih promena na koži, pa i dermatita. Tako da je bitno da, kao što se mi štitimo sa određenim sredstvima, kao što su štapići, stavljanjem komarnika, zaštitimo i ljubimce - rekao je naš sagovornik.

Da li smemo kućne ljubimce da prskamo preparatima kojima se prskaju ljudi?

- Većina preparata kojima se mi prskamo apsolutno su bezbedni i za tretman naših kućnih ljubimaca, zato što su sve te supstance repelenti i imaju zadatak da odbiju insekta, a ne isekticidi, da unište insekte. Apsolutno su neškodljivi za zdravlje kada je reč o ljudima, a isto tako i ljubimcimima i životinjama. Jedino mora da se vodi računa da to ne bude u prevelikoj količini, zbog radoznalosti životinja. Psi često znaju da ližu dlaku, a pogotovo mace. Gornje partije tela ne bi trebalo prskati, obično deo šapi i donji i zadnji deo tela može da se tretira repelentima - rekao je on.

Kako pomoći psima ako ih ipak izbodu komarci?

- Ogroman broj uboda komaraca kod pasa zahteva hospitalizaciju, odnosno odvođenje u ambulantu. To se dešava vrlo često na otvorenim vodenim površinama, kada vlasnici vode pse na pecanje, ili u prirodu. Tada može da dođe do tolikog broja uboda da dolaze psi sa veoma ozbiljnim promenama. U tom slučaju, obično se daju kortikosteroidi, kao i kod ljudi, lokalno i sistemski, da se taj problem reši - rekao je on.

Veterinar Jestrović dodaje da su mace manje podložnje komarcima.

Foto: Unsplash.com

 

- Kada je reč o macama, one imaju osobinu da se vrlo često kriju pod nameštaj, ili u nekim senovitim delovima stana i prostorija. Pa, kada krenu najezde komaraca i insekata, kod njih se apsolutno manje dešavaju ubodi, nego kod pasa. Zbog toga se kod mačaka mnogo manje dešavaju bilo kakve manifestacije u smislu promena na koži, alergijske reakcije, koje su posledica kontakta sa insektima - rekao je on.

Kako kaže naš sagornik najveći problem jeste mogućnost prenošenja zaraznih bolesti ljubimcima, a službe moraju odraživati svoj posao redovno da bi najezda komaraca bila što manja i to je jedina sistemska stvar i jedino sistemsko rešenje.

O ovom problemu, kao i da li smo mi podložniji ubodima komaraca, kada vodimo ljubimce u prirodu, razgovarali smo i sa jednim od najvećih stručnjaka za komarce u Srbiji, docentkinjom dr Mihaelom Kavran, koja se bavi entomologijom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

- Na svetu živi oko 3.500 vrsta komaraca i svaka vrsta je drugačija, karakteriše je drugačija biologija i ekologija, pa sa tim i različiti zahtevi kada su u pitanju domaćini od kojih će uzeti krv. Neke vrste se hrane isključivo na životinjama, dok druge bodu samo čoveka. Postoje i komarci sa oportunističkim režimom ishrane, koji mogu da se hrane i na ljudima i na životinjama - rekla je ona i dodala:

- Ukoliko ste u šetnji sa kućnim ljubimcem nećete biti ništa više ugroženi nego što biste bili kada ste u šetnji bez ljubimca. Naime, psi su veoma ugroženi kada govorimo o komarcima. Oni na pse prenose srčanog crva koji za njih može da bude fatalan ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme. Stoga je važno zaštiti pse. Postoje različiti preparati sa repelentnim (odbijajućim) delovanjem koje vam može preporučiti veterinar. Psi mogu biti osetljivi na aktivne materije u preparatima, pa svakako savetujem da pre tretmana psa konsultujete veterinara.

Šta se dešava sa drugim životinjama, na primer pticama. Koji su još ljubimci podložni ubodima komaraca i koliko to može da bude opasno?

Foto: Unsplash.com

 

- Sve životinje su podložne ubodima komaraca. To u stvari zavisi od preferenduma ženke komarca u ishrani. Vrste koje su mamofilne hraniće se na sisarima, one koje su ornitofilne na pticama, a antropofilne će ipak birati čoveka. Svaka vrsta je drugačija. Komarci uopšte nisu tako jednostavni kao što većina ljudi misli. Svaku vrstu karakteriše različita biologija.
Kada govorimo o opasnostima, posebno bih istakla srčanog crva kod pasa i virus Zapadnog Nila kod ptica. Oba patogena mogu biti fatalni za ove životinje, a prenose ih komarci -
rekla je naša sagovornica.

Kada je reč o zaštiti ljubimaca, docentkinja kaže da ne preporučuje da svugde oko sebe prskamo insekticide, jer to neće suzbiti komarce i može samo naneti štetu. Ljubimcima je potreban hemijski tretman po preporuci veterinara.

Ona nam je otkrila i da li za životinje može da bude opasno kada napolju prskaju komarce, i šta da radimo ako se nađemo napolju sa svojom kucom ili macom?

- Nadležne službe koje rade tretmane vode računa o preporučenim dozama preparata i rade u skladu sa propisanim merama, te u tom smislu ne bi trebalo da bude nikakvih štetnih efekata posle tretmana. Ono što je važno reći jeste da je komarce najbolje i najefikasnije suzbijati kada su u stadijumu larve (u vodi). Međutim, vremenski uslovi ove godine su bili veoma nepovoljni za suzbijanje komaraca i veoma je bilo teško minimizovati populaciju komaraca na samom početku sezone - rekla je ona.

Kako kaže naša sagovornica, ugrožena je i sitna i krupna stoka, komarci mogu da se hrane i na njima. 

- Kod nas komarci mogu da prenesu virus Zapadnog Nila na konje i da ostave veoma teške posledice. Takođe, ovaj virus može da se prenese sa inficiranog komarca prenešen i na čoveka. Ovaj virus prenosi kućni komarac, koji se razvija u malim posudicama i kanalima. Zato je neophodno da eliminišemo vodu u koju bi  oni mogli da polože jaja i na taj način onemogućimo gajenje komaraca u našem neposrednom okruženju - rekla je ona.

Ostavite komentar