Vesti > Srbija

Verovali ili ne, da li će biti NAJEZDE KOMARACA u velikoj meri zavisi - OD NAS SAMIH, evo i kako

Docentkinja dr Mihaela Kavran apeluje na građane Srbije da ne "gaje" komarce u svom okruženju

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

20/05/2023 > 14:33

podeli vest:

Verovali ili ne, da li će biti NAJEZDE KOMARACA u velikoj meri zavisi - OD NAS SAMIH, evo i kako
Foto: Shutterstock


Iako su komarci važan deo ekosistema, jer služe kao izvor hrane za mnoge vrste ptica, vodozemaca i riba, svi znamo koliko ovi mali insekti mogu da budu dosadni. Sa dolaskom lepog vremena oni su pravi rušitelji zadovoljstva kada svoje vreme želimo da provodimo u prirodi.

Uskoro nam predstoje topli dani, a građane u Srbiji brine da li će ovog leta biti više komaraca s obzirom na to da smo imali toplu zimu. Zabrinutost se povećava sa činjenicom da su pojedinci već sad primetili navalu komaraca kada izađu u svoja dvorišta ili kej pored reke.

O ovom problemu razgovarali smo sa docentkinjom dr Mihaelom Kavran, koja se bavi entomologijom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ona ujedno radi i u Laboratoriji za medicinsku i veterinarsku entomologiju i član je Centra izuzetnih vrednosti.

- Što se tiče pomenutih zimskih temperatura, kada je zima topla to može da znači da će biti virusa zapadnog Nila. Međutim, iako je ova zima bila blaga, proleće je bilo jako hladno, što znači da do povećane cirkulacije virusa ipak neće doći. Što se tiče samih komaraca, niske prolećne temperature ne pogoduju kućnim komarcima i azijskom tigrastom komarcu koga sada sve više ima u Srbiji, naročito u urbanim sredinama - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Loznici, Apatinu itd. Aktivnost azijskog tigrastog komarca nije počela za ovu godinu, jer su temperature vazduha još uvek niske - rekla je profesorka za K1info portal.

Ona je objasnila koji su to komarci već počeli da uznemiravaju građane.

- Kada je reč o komaracima koji su sada veoma aktivni, vrlo je verovatno da su to rečni komarci, koji polažu jaja uz rečne pojaseve koje reke poplave kada se izliju iz korita. Ove godine imamo veoma visok vodostaj reka, bilo je jako puno kiša, pa su se izlile i možemo očekivati povećan broj rečnih komaraca - rekla je naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

 

Ona je dodala, da azijskog tigrastog komarca možemo da očekujemo po nastupanju viših temperatura. Svake godine su veoma aktivni u Srbiji, pa je to očekivano i ove.

- Pojava ove vrste komaraca počinje sa višim temperaturama, a to je najčešće sredina do kraj juna. Ne možemo generalizovati, jer sve zavisi od temperatura. Ako su na proleće jako visoke, oni mogu ranije da počnu svoju aktivnost. Međutim, ove godine to definitivno neće biti u maju, jer je za njih još uvek dosta hladno - rekla je naša sagovornica.

Docentkinja Mihaela nam je objasnila na koji način da se zaštitimo.

- Što se tiče individualne zaštite, svako može da koristi preparate protiv komaraca, sprejeve i tablete, i to je preporuka. Naročito kada se boravi u prirodi i kada je najveća aktivnost komaraca. Rečne komarce, mi kao pojedinci, ne možemo suzbijati. Oni se suzbijaju organizovano i to sprovode nadlezne službe - rekla je ona i dodala:

- Što se tiče suzbijanja kućnih i azijskih tigrastih komaraca, učešće građana u smanjenju njihovih populacija je veoma važno i neophodno. Svako od nas može dati značajan doprinos suzbijanju ove dve vrste tako što nećemo da sakupljamo vodu u posudama, kao što je kišnica u buradima, kantama, saksijama, i bilo kakvim posudama manjih i srednjih dimenzija. Ovo je nešto što ljudi često rade i na taj način proizvode veliki broj komaraca u svom okruženju.

Naša sagovornica, docentkinja Mihaela uputila je apel.

Foto: Pixabay.com

 

- Ja bih htela da poručim svim građanima Srbije da je svakako, bez obzira što mi imamo visoka očekivanja od kompanija koje rade suzbijanje komaraca, bez naše pomoći kućne komarce i azijske tigraste komarce nije moguće efikasno suzbiti. Uloga građana je jako velika u suzbijanju ovih vrsta. Istraživanje u Italiji je pokazalo da aktivnim učešćem građana u suzbijanju odnosno u prevenciji koja podrazumeva eliminisanje vode iz posuda koje su na otvorenom, populacija kućnog komarca koji prenosi virus zapadnog Nila se može smanjiti za 50 odsto - rekla je ona i  dodala:

- Ukoliko ste prinuđeni da ipak zadržite posude koje će vam se puniti kišnicom, obavezno stavite mrežu za komarce preko, što će onemogućiti ženke da polože jaja na vodu. Kada one polože jaja počinje produkcija komaraca, a to svakako ne želimo. Tretmani komaraca insekticidima ne mogu dopreti do posuda sa vodom koje se nalaze u vašim baštama. Na ovaj način obezbeđujete nove komarce svaki dan.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar