Vesti > Srbija

Nije "SLATKA KRV" nego nešto SASVIM DRUGO: Otkrivamo zašto neke ljude KOMARCI OBOŽAVAJU, a neke IGNORIŠU?

Stručnjak otkriva da li je zaista reč o šećeru, krvi, mirisu, boji i šta utiče na to da nekog komarci stalno ubadaju, a nekog ne

Autor: Anica Ninković

23/06/2023 > 13:15

podeli vest:

Nije "SLATKA KRV" nego nešto SASVIM DRUGO: Otkrivamo zašto neke ljude KOMARCI OBOŽAVAJU, a neke IGNORIŠU?
Foto: Freepik.com/Pixabay


Krenulo je lepo vreme, svi žele da uživaju u prirodi i suncu. Ali, to je ponekad prosto nemoguće zbog dosadnih komaraca. U poslednje vreme ih je zaista mnogo.

Da li ste čuli za fenomen da komarci vole "slatku krv"? Svakako jeste jer, ako niste od onih koji prođu bez uboda kada je najezda ovih insekata, onda spadate baš u tu kategoriju. Komarci vas prosto obožavaju.

Zašto je to tako, da li je zaista reč o "slatkoj krvi", mirisu, boji i šta utiče na to da nekog komarci stalno ubadaju, a nekog ne, za portal K1info otkrila je docentkinja dr Mihaela Kavran, koja se bavi entomologijom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Foto: Privatna arhiva

Docentkinja dr Mihaela Kavran

- Oni koji govore slatka krv, to je delimično tačno. Nije reč o šećeru, ali svakako jeste sastav krvi i ceo taj kvantitativni sastav supstanci u koži i u krvi. Bilo da je reč o hormonima, mlečnim žlezdama, znoju, sve to je kod svakog čoveka različito. Odnos supstanci u telu i precizan odnos uopšte nije poznat nauci, šta je to tačno što presudi da neko bude atraktivniji za komarce, a neko ne - rekla je naša sagovornica i dodala:

- Druga istraživanja su pokazala da pored toga postoji i neka supstanca koja nas "maskira" za komarce. Odnosno, reč je o supstanci, koja toliko odbija, da komarci, onog ko je ima u telu, uopšte ne doživljavaju kao izvor krvi. Koja je to supstanca nije poznato, ali ako je vi imate, vas neće dirati, a ja je nemam, biću izvor krvi. I to je ono kada ljudi kažu "na mene će svi komarci da idu, a na vas neće nijedan".

Zanimljivo je da se samo ženke hrane krvlju, a mužjaci šećerom iz prirode.

- Kada je reč o komarcima, samo ženke bodu i uzimaju krv, a mužjaci se hrane šećernim rastvorima, šećerom iz prirode. Ženkama je najjači atraktant ugljen-dioksid, koji čovek i životinje oslobađaju tokom disanja. I upravo je ta supstaca ono što mi koristimo u našim klopkama da bi smo ih privukli i uzorkovali iz prirode, što radimo da bismo utvrdili njihovu brojnost - rekla je ona i dodala:

- I kada kažu ugasite svetlo da ne ulaze komarci, to je mit. Oni ne koriste svetlo nego ugljen-dioksid, koji mi kada dišemo izbacujemo iz tela. Takođe i to može da bude indikator, pa tako neko ko ubrzano izbacuje ugljen-dioksid može da bude atraktivniji za komarce. Postoji jedno istraživanje, da trudnice, pošto brže dišu i mnogo više ugljen-dioksida emituju, mogu da budu atraktivnije za komarce u odnosu na druge.

Kako kaže naša sagovornica, najjači atraktant za komarce je ugljen-dioksid i kvantitatvni sastav supstanci u koži. Ono što se nameće kao pitanje je da li, pored ove dve stavke, postoji još nešto što bi privuklo komarce? Na primer, boja, kao što je to slučaj kod osa i pčela, koje privlači žuta zbog polena. Docentkinja nam je otkrila koja je to boja koja privlači komarce.

Foto: Shutterstock

 

- Crna boja je veoma privlačna azijskom tigrastom komarcu koji je egzotična vrsta iz Azije, a proširila se u zemlje Evrope, pa tako i u Srbiji. Naše vrste komaraca ne pokazuju ovakvu preferenciju kao azijski tigrasti komarac. Iz tog razloga se za praćenje brojnosti ove vrste  koriste klopke crne boje koje privlače ove insekte - rekla je ona.

Naša sagovornica nam je otkrila šta se dešava kada je reč o mirisima. Da li komarce privlači miris alkohola i znoja, i da li su ovim insektima privlačniji oni koji piju ili treniraju?

- Miris alkohola ne privlači komarce. Što se osoba koje treniraju tiče, bez obzira koliko se znojili, ako komarcima niste atraktivni, pojačano lučenje znoja neće to promeniti. Ako boravite napolju  u toku aktivnosti komaraca (sumrak i svitanje), svakako su veće i šanse da vas komarci bodu - rekla je ona.

Docentkinja nam je otkrila i da li smo podložniji komarcima ako na telu već imamo rane, poderotine ili posekotine? Da li komarci tada jače osećaju miris krvi?

- Komarce ne privlači miris krvi nego ugljen-dioksid u kombinaciji sa mirisima tela. Kada je komarac na većoj distanci onda prati "trag" ugljen-dioksida, a kada se približi onda mu za odabir koristi kombinacija mirisa koje emituje naše telo, koje se razlikuje kod svakog čoveka. Na osnovu toga mogu da kažem ne, nismo privlačniji sa ranama - rekla je ona.

 

Ostavite komentar