Lifestyle > Mozaik

Znate li šta je POPINO PRASE? Ova TRAVA je ŠTETNA za KUĆNE LJUBIMCE, a ima je po celoj Srbiji

Veterinari preporučuju da tokom proleća posle svake šetnje dobro pregledate ljubimca da mu se negde nije zakačila ova biljka

Izvor: K1info/b92.net

06/06/2023 > 20:18

podeli vest:

Znate li šta je POPINO PRASE? Ova TRAVA je ŠTETNA za KUĆNE LJUBIMCE, a ima je po celoj Srbiji
Foto: Unsplash.com


Kuce i mace obožavaju da se igraju, trče i šetaju po prirodi. Iako je to za njih jako korisno, u nekim slučajevima može da ima i neke štetne posledice. Primer za to su alergijske reakcije i ubodi od insekata. Oštre trave ili semenke se mogu zapetljati u njihovu dlaku ili probiti kožu. To može uzrokovati iritaciju, bol i oticanje.

Jedna od trava koja je jako opasna za kućne ljubimce je Hordeum murinum ili divlji ječam. U narodu je još poznata kao stoklasa, mišji ječam, divlja pšenica, tovarska trava, strelice ili popino prase. To je korovska vrsta koja je vrlo rasprostranjena u našim krajevima.

Iako divlji ječam ima niz pozitivnih osobina, pa čak i lekovitost, velika je opasnst za kućne ljubimce. Kad se osuši može dovesti do velikih problema. U nekim slučajevima čak i do smrti ljubimaca.

Kraj tog klasa je veoma oštar i lako ulazi pod kožu. Najlakše uđe u usta ili uši psu, no često se zabije i u oko, između prstiju na šapama, na trbuh... Kad uđe u telo, počne se kretati i može završiti bilo gde. Čim uđe, stvara upalu.

Ako uđe u uho, a ne izvadi se odmah, može probušiti bubnu opnu. Ako dođe do srca, ljubimac neće preživeti.

Veterinari preporučuju da tokom proleća posle svake šetnje dobro pregledate ljubimca kako bi proverili da li se ova biljka negde zakačila ili zabola.

 

Ostavite komentar