Lifestyle > Mozaik

STOTINE španskih "Galgo" hrtova čekaju da ih USVOJI NEKO IZ INOSTRANSTVA

Lovački psi postali su pitanje podela u Španiji, čija lovačka industrija vredi oko pet milijardi evra godišnje i ima moćan lobi

Izvor: K1info/Tanjug

10/02/2023 > 09:59

podeli vest:

STOTINE španskih "Galgo" hrtova čekaju da ih USVOJI NEKO IZ INOSTRANSTVA
Foto: Pixabay.com


Stotine hrtova raznih uzrasta u azilu za pse u južnoj Španiji čekaju da nađu dom u inostranstvu, budući da ta rasa nije uobičajena među kućnim ljubimcima u toj zemlji, preneo je Reuters.

- U 90 odsto slučajeva usvajanje se dešava u inostranstvu, pošto u našoj zemlji ne postoji kultura držanja hrtova kao kućnih ljubimaca - rekla je Rosio Arabal, šef skloništa Benjamin Mehnert i Fondacije za spasavanje u andaluzijskom gradu Utrera.

Foto: Pixabay.com

Španski "Galgo" hrt

Prema njenim rečima, u skloništu se trenutno nalazi oko 600 pasa, uglavnom "Galgo" hrtova.

Oni najčešće nalaze domove u drugim evropskim zemljama, ali neki putuju i u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, navela je Arabal.

Španski "Galgo" hrtovi koriste se za praćenje ili hvatanje životinja kao što su jeleni, divlje svinje i zečevi, ali se često odbacuju u slučaju povreda ili bolesti.

Foto: Pixabay.com

Španski "Galgo" hrt

Parlament je danas odobrio nacrt zakona koji ima za cilj unapređenje prava životinja, što podrazumeva, između ostalog, zabranu prodaje kućnih ljubimaca u prodavnicama, pretvaranje zooloških vrtova u centre za oporavak divljih životinja i visoke kazne za zlostovljanje životinja. Međutim, zaštita lovačkih pasa nije obuhvaćena zakonom.

Prema podacima Fondacije Afiniti sa sedištem u Barseloni, oko 167.000 pasa je napušteno u Španiji 2021. godine, a mnogi od njih posle završetka lovne sezone.

 

Ostavite komentar