Lifestyle > Mozaik

Ovo su najveće OSMOMARTOVSKE DILEME: Kako postupiti pravilno PRAVA JE ENIGMA

Neka svakoj ženi 8. mart bude isti kao i bilo koji drugi dan, ili neka bude poseban. Poželite poklon ili odmahnite rukom. Sve je ispravno!

Izvor: K1info

08/03/2023 > 07:09

podeli vest:

Ovo su najveće OSMOMARTOVSKE DILEME: Kako postupiti pravilno PRAVA JE ENIGMA
Foto: Freepik.com


Dan žena, uz ono što istorijski obeležava, svake godine donesi i neki novi trend.  

Tako uz setne uzdisaje žena, koje imaju podeljeno mišljenje po pitanju muške pažnje koju dobijaju bar jednom godišnje, odnosno danas, i kompanije koje profitiraju, rođene su i osmomartovske dileme. 

1. Kako se piše?

Imena praznika, naravno, pišu se velikim slovom. Kod višečlanih samo prva reč, a ostale počinju malim slovom, osim ukoliko je reč o vlastitim imenima.

Foto: Pexel.com

 

Treba izbegavati pisanje brojem – 8. mart. Dakle, najpravilnije je - Srećan Osmi mart.
Druga dilema je, da li se  pravilno piše, Srećan Osmi mart ili sretan Osmi mart. Pravilna su oba oblika, ali se daje prednost obliku srećan.

Pravopis srpkoga jezika daje objašnjenje: "Razjednačavanjem grupe ćn u srećni, srećno, srećnik, srećnica dobijeni su oblici sretni, sretno i sl., a promena je prenesena i u sretan. Mada norma priznaje dubletizam srećan i sretan - prednost treba davati oblicima sa ć." Oblik srećan uobičajen je na istoku našeg govornog područja

Od imenice sreća sagrađen je pridev srećan, koji je glasovnim promenama preoblikovan u sretan. Ovaj oblik se samo u muškom rodu podudario sa trpnim pridevom sretan (onaj koga sreću).

2. Da li Osmi mart treba da obeležavamo i(li) čestitamo?

Cveće, nakit, pokloni, večere, nove haljine i "ostavi danas te sudove, sutra ćeš" mnogima su prva asocijacija na Međunarodni dan žena.

Ipak, 8. mart je zapravo mnogo više od toga - borba za prava žena i jednakopravnost u društvu. Ovogodišnji Osmi mart mnoge žene, dočekaće i na ulicama u mnogim gradovima kako bi ukazale na neravnopravan položaj žena i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Dakle, sve jedno je da li čestitate ili obeležavate 8. mart, suština je nešto sasvim drugačije, a ako to ne shvatate, ni mi vam ne možemo pomoći. 

3. Koncert Saše Matića ili pozorište?

Godinama unazad čuvene osmomartovske koncerte održavao je Željko Samardžić, koji nosi epitet "pola čovek, pola 8. mart", a ta tradicija je prekinuta 2015. godine. Njegovo mesto zauzeo je Saša Matić, koji je je, takođe, nekoliko godina punio dvorane baš za 8. mart, a muškarci svojim lepšim polovinama uz buket cveća poklanjaju karte za koncerte.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

 

Međutim, trebalo bi da se zapitamo i kada je  neko poslednji put, pred vaše dame izašao i ostavio im dušu i telo pred nogama? Vi sigurno niste. Ukoliko vaše žene, majke, ćerke i prijateljice dugo nisu posetile neku do ustanova kulture neka ovaj tekst bude podsećanje da i karta za pozorište može da bude kreativan i predivan poklon. 

 

4. Da li devojčicama treba da kupimo poklon za 8.mart?

Svi koji imaju ćerke, imaju i nadu da devojčice koje sada stasavaju zaista vide 8. mart kao dosadan praznik prevaziđenih bombonjera i karanfila u providnom celofanu. Međutim, roditelji, a posebno očevi, često padaju u iskušenje da svojim mezimicama, ipak, kupe poklon i tako i njima pokažu pažnju. 

Foto: Shutterstock

 

I zaista, preslatko je kada tata donese i buketić ćerki i ne postoji prag za godine, kada bi to trebalo da učini. Psiholozi kažu da je veoma važno da kćerke imaju dobre uzore u majkama, jer ih majke svojim primerom uče kako da pravilno usvoje svoju rodnu ulogu. Neminovno je da deca uče od roditelja na osnovu njihovog modela, na osnovu identifikacije sa roditeljima i na osnovu imitacije roditelja. 

5 Da li žena ženi poklon kupuje?

Poklon za 8. mart ne mora biti skup ili sjajan. Ipak važno je da iznenadite vaše drage osobe i date im do znanja da ste srećni što ih imate u životu, a povod i nije tako važan. Pokažite i svojoj prijateljici svoju ljubav i podršku jedinstvenim poklonom kako bi se osećala posebnom.

Sigurno će se obradovati ma šta im poklonili. Koliko god pričale da im je taj dan nevažan, kada se pojavite sa nekim cvetićem biće sigurno srećne. Kao što znamo nije darivanje samo poklon, to je i lep pogled, neka lepa reč, topao zagrljaj.

Neka svakoj 8. mart bude isti kao i svaki drugi dan ili neka bude poseban. Tražite poklon ili odmahnite rukom. Sve je ispravno!

 

 

 

Ostavite komentar