Priče > Društvo

RAK DOJKE jedan od vodećih UZROKA SMRTI žena u Srbiji: Idite na PREGLED, može da vam SPASI ŽIVOT

U SAD-u se čak 95 odsto pacijentkinja izleči, jer se bolest otkrije na vreme, zahvaljujući skriningu koji je obavezan

Izvor: K1info

01/03/2023 > 15:22

podeli vest:

RAK DOJKE jedan od vodećih UZROKA SMRTI žena u Srbiji: Idite na PREGLED, može da vam SPASI ŽIVOT
Foto: Pexels.com


Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, rak dojke jedan je od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u našoj zemlji. 

Svake godine se registruje oko 4.600 novoobolelih žena, a gotovo 1.600 ne uspe da se izbori sa ovom bolešću. Više od 53 odsto žena nikada nije uradila ultrazvučni pregled dojke.

Zbog čega žene ne idu na preventivan pregled grudi i kako podići svest o važnosti pregleda i otkrivanja karcinoma u ranoj fazi, u emisiji „Uranak“ na televiziji K1, govorile su Marija Lakić i Ana Dornik, osnivači Udruženja „Žena uz ženu“.

Situacija u našoj zemlji se poboljšava, ali prema rečima žena iz Udruženja, Srbija još uvek nema adekvatne lekove u suzbijanju ove opake bolesti.

- Što se tiče inovativnih lekova, vodeće zemlje su Nemačka i Danska. Mi jesmo u poslednjih nekoliko godina napredovali, ali i dalje kaskamo. Dok se u Nemačkoj uvede 20 novih lekova, kod nas se svega uvede 20 odsto tih lekova. Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje se zaista trude da olakšaju borbu obolelim pacijentima, da dobiju prave terapije shodno tipu karcinoma. Sigurno je da i „Udruženje pacijenata“ može da se zajedno izbori za bolji kvalitet lečenja žena koje boluju od karcinoma dojke. Nažalost, broj obolelih raste, nemamo još tu stopu incidence da je bolja, ali možemo da se izborimo za adekvatnije lečenje, nego što smo to radili ranijih godina - rekla je Ana Dornik.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Ana Dornik

Ipak, čini joj se da smo zatajili u prevenciji, zato što se ne priča, a karcinom dojke je i dalje tabu tema.

- Kada budemo češće pričali o heroinama, koje su preživele i način na koji su preživele karcinom, da su to nasmejane žene, pune života, dobile priliku za novo rađanje, onda ćemo razbiti te tabue i jedna drugu ćemo da podstičemo za pregledima i da razvijemo tu empatiju i podršku među sobom - rekla je Dornik.

Karavan besplatnih UZ pregleda otkrio 35 kancera

Udruženje „Žena uz ženu“ i ove godine u cilju podizanja svesti organizuje karavan besplatnih ultrazvučnih preglede dojke širom Srbije.

Marija Lakić je istakla da peti put pokreću karavan i da su do sada obišli preko 50 gradova.

- Uradili smo preko 4.500 pregleda i tom prilikom je otkriveno preko 35 kancera. Ustanovljeno je da skoro 50 odsto žena od odrađenih pregleda, ima neku bolest dojke, da li je to fibrodenom ili cista. Upravo zbog toga je karavan nastao sa ciljem, da se bavimo ne samo onkološkim problemom, već smo za cilj imale i prevenciju - rekla je ona.

Ona je dodala da žene kada dođu u karavan se bore sa ozbiljnim strahom.

- Žene nisu dovoljno edukovane. Mi pored karavana, radimo ankete da vidimo i otkrijemo, zbog čega ne idu na preglede. Utvrdili smo da 57 žena nikada nije bilo na pregledu, dok 43 odsto žena se kontroliše od jedne do tri godine. Sada je malo bolja situacija, ali je i dalje loša statistika. Karavan je tu da im pružimo podršku kroz neku edukaciju. Moraju da znaju razliku ultrazvuka i mamografije. Žene do 45 godine idu na ultrazvuk, jer nije isto žlezdano tkivo kod mlađe i starije žene. Kod starijih žena, ultrazvuk ne može da registruje promene i zbog toga moraju da idu na mamografiju - istakla je Lakić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Marija Lakić

Tokom karavana ukupno se pregleda 1.600 žena

- Mi smo ograničene vremenom i dnevno možemo da pregledamo nekih 80 žena, ali se dogodi da se prijavi njih dvesta. Imamo jako dobar odziv, a naš karavan je prepoznao i grad Novi Sad i još neki gradovi gde ćemo biti stacionirani od 20. marta. Mi smo Udruženje koje je mlado i ambiciozno da pruži podršku ženama i nadam se da ćemo moći sa ovim karavanom da ih omasovimo i idemo u većem broju, da pomognemo zdravstvenom sistemu. Ove žene vape za informacijama, zbog čega mi organizujemo razne kongrese, panele. U maju ćemo imati prvi regionalni kongres, gde ćemo okupiti regionalne lekare i udruženja, ali i udruženje pacijenata i lekare iz Srbije - dodaje Ana Dornik.

Poražavajuća statistika u Srbiji je i što se tiče skrininga, jer se u proseku samo 30 posto opština odazove. Iako je najveća stopa oboljenja u SAD-u, čak 95 posto pacijenata se izleči, jer se otkrije na vreme, zahvaljujući skriningu koji je obavezan.

- Na svaka dva minuta se u svetu ustanovi karcinom dojke, a na svakih šest minuta se konstatuje jedan smrtni slučaj. To je strašan podatak - kaže Ana Dornik i objašnjava da se žene kojima se u karavanu utvrdi neka promena, šalju na dalje preglede. 

Ana Dornik, uspela je da pobedi opaku bolest, a u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 kaže, da je borbu opisala u knjizi koju je izdala, ali i da je pisanjem ponovo proživela svaku situaciju u kojoj se nalazila

- Bilo je momenata kada nisam videla šta kucam, jer sam plakala. Ovo je bio jedan novi vid terapije. Bilo je potrebno hrabrosti da se sve to načne i napiše. Kažu da je za uspeh potrebno da imate dovoljno hrabrosti i samopouzdanja. Ova knjiga je predstavlja promociju života - zaključila je Ana Dornik u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji. 

 

Ostavite komentar